"Man får gå på egen magkänsla"

Del 2 av 3: gode män i Norrköping. Tobias Björklund har varit god man i Norrköpings kommun i fem år. Han gillar känslan av att kunna göra skillnad.

– Jag har alltid haft ett genuint intresse för människor och ekonomi. Att kunna hjälpa en medmänniska att få en fungerande vardag med livskvalitet och trygghet är nog det som gjort att jag valt att bli god man, säger Tobias.

Vad är det bästa med att vara god man?

– Att vara med och se hur en människa går från att vara till exempel bostadslös och utan sysselsättning till ett tryggt boende och en vardag med struktur och sysselsättning.

Vad är svårast?

– När man möter problem där det inte alltid bara finns ett rätt svar, utan där man får gå på egen intuition och magkänsla för att komma på vad som är bäst för huvudmannen.

Har du blivit överraskad av något?

– En man skulle precis lämna den slutna psykiatrin, och jag sökte febrilt och akut efter ett boende till honom. Förutsättningarna var väldigt låga i bostadsbristen. Vi hade allt emot oss. Men många samtal och mejl senare kom vi i kontakt med en man som tidigare hade jobbat nära andra gode män och visste precis vilka utsatta situationer människor kan hamna i. Vilken annan hyresvärd som helst hade avböjt att hyra ut, men hos den här mannen fanns godheten och förståelsen för utsatta människor. Jag gick därifrån glatt överraskad och fylld med lycka över att min huvudman hade fått ett tryggt boende.


Vad innebär det att vara god man?

Att vara god man handlar om att hjälpa en medmänniska som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande orsak behöver hjälp i vardagen. Alla uppdrag sker i samråd med och med godkännande av personen som behöver hjälp. Du får arvode för din insats, men också en skön känsla i magen.

Gode män i Norrköping
Vill du ha inblick i uppdraget? Läs intervjuer med andra gode män i Norrköping som berättar om hur det kan vara att hjälpa en medmänniska.

TOBIAS BJÖRKLUND

Jobbar på häktet i Norrköping
God man sedan 2013