Romana och familjen trivs i Vilbergen

Romana Vanickova och Johan Thuresson har valt att bo och leva i Norrköping. De träffades när de studerade i den tyska staden Dresden. Nu, tio år senare bor de med sina två små barn i ett nybyggt radhus i Vilbergen.

– Vi tycker båda två att Norrköping är en trevlig stad att bo i. Den är faktiskt lik Dresden. Här finns ett fint centrum med gamla byggnader, mycket vatten och fina vägar att promenera på. Och så finns det spårvagnar, precis som i Tyskland. Jag kände mig som hemma från första dagen och är jätteglad att få bo i en så fin stad, säger Romana.

Bra område för barnen

Hon berättar att deras första bostad var en lägenhet med två rum och kök. Den låg i ett gammalt hus nära konstmuseet. Det var en fin lägenhet men alldeles för liten när familjen växte.

Hösten 2015 flyttade de till ett nybyggt radhus i Vilbergen. Romana, Johan och barnen Elias och Ellen trivs bra där.

– Det är ett lugnt och fint område, lite utanför stan. Precis som vi ville ha det. Vi tycker om att det är nära naturen och att det är enkelt att både gå och cykla in till stan. Det känns också som ett bra område för barnen att växa upp i.

Viktigt med kultur

Men Romana och Johan tycker också att det är viktigt med kultur.

– Här har Norrköping ett stort utbud, säger Romana och ger några exempel. Här finns flera museer, en symfoniorkester och flera teatrar. Romana berättar att det var svårt att anpassa sig till livet i Sverige.

– Det var tufft i början. Jag lärde mig språket snabbt men jag tyckte det var konstigt att inte träffa så mycket människor. Det kändes som att det bara var några månader på sommaren som jag träffade folk. Resten av året är många svenskar hemma. Så det var inte så lätt att skaffa vänner. Och fredagsmys har jag aldrig förstått, säger Romana och skrattar.

– I Tjeckien går man ut, umgås och träffar vänner. Men nu har jag anpassat mig och jag förstår också varför det är så här. Mörker och kyla spelar stor roll, säger Romana som just nu är hemma med deras två små barn.

"Här vill jag stanna"

– Jag tyckte om Norrköping redan första gången jag var här och här vill jag stanna, berättar Romana.

Artikeln är hämtad från tidningen "Let´s create Norrköping - en tidning om stadsutveckling".