”Norrköping andas idrott”

Att en stad vars fotbollslag nyligen vunnit SM-guld sjuder av sportglädje är inte så konstigt. Men Norrköping är mycket mer än bara IFK Norrköping.

Det finns mängder av idrottsföreningar där både ungdoms- och senioridrotten blomstrar. Hockeylaget Vita Hästen, basketlagen inom Dolphins, både dam-, herr- och rullstolslaget och speedwayteamet Vargarna är några exempel. Stadium Sportscamp lockar varje sommar ungdomar från hela landet och sommaren 2016 arrangeras SM-veckan i staden.

En av stadens mer kända sportprofiler är tidigare alpina skidåkaren Pernilla Wiberg. Hon berättar att hon hade mycket idrott i grundskolan, vilket hon anser vara en förutsättning för att en stad ska kunna utveckla eventuella framtida världsidrottsstjärnor.

"Stark idrottskultur

- Både då och nu tycker jag att Norrköping är en stad med en stark idrottskultur. Idrotten i en stad är viktig, alla får någonting att prata om på caféet eller gymmet, säger Pernilla Wiberg.

Ett långsiktigt samarbete med föreningarna ska, enligt visionen, göra Norrköping till landets ledande idrottsstad. Något som Pernilla är positiv till.

- Samarbete mellan kommun och föreningar är A och O för att kunna lyckas.

PERNILLA WIBERG

Bor: I Monaco.

Gör: Före detta professionell alpin skidåkare som idag är entreprenör och bland annat jobbar med skidorten Idre Fjäll och som alpin expert på SVT.


Foto: Nisse Schmidt