Mosstorpskolan - höjer nivån på sin skolmat

För två år sen invigdes nya tillagningsköket och matsalen på Mosstorpskolan. Ett och halv år senare vann de Let´s Create priset 2019 för extra insatser för barn och ungdomars hälsa och välbefinnande.

Nu delar kockarna Carolina, Rickard och Cecilia med sig av sina lyckade recept. Rätterna har inte bara fått barnen att gilla skolmaten igen utan kockarna har även fått höra positiva omdömen:
- Maten är lika god som restaurangmat om inte bättre, säger en av eleverna.

När man kommer in i den nya matsalen sprider det sig en doft som ett bageri på morgonkvisten. Brödet har precis tagits ut från ugnen och känslan av värme och hunger spider sig i kroppen. Men detta var ingen självklarhet för några år sen. Förr hade inte skolan ett modernt kök, utan maten lagades långt bort från skolan och hölls varm under tiden man körde den till plats.

Hur känns det nu efter att ni har blivit varma i kläderna?

- Det känns kul och smidigt, äntligen har vi ett nytt och stort välanpassat kök med rätta hjälpmedel, säger Carolina stolt.

- Vår prioritet att vi ger eleverna en näringsriktig och bra lunch utan konstiga tillsatser så de orkar hela dagen. Vi vill vara en del av skolan och elevens lärande, samt den viktigaste delen är att vi jobbar för eleverna, fortsätter hon.

Mosstorpskolan

Carolina ställer in temperaturen på ugnen innan pajen ska naggas och in i värmen. Foto: Jana Gustafsson/Norrköpings kommun


Enkla lösningar, minskar matsvinn.

Kockarna jobbar ständigt med att minska sitt matsvinn genom att kyla ner en viss del av maten precis när den är färdiglagad. Som de sedan antingen värmer upp igen eller fryser in och sparar rätten till en annan dag. Ibland görs maten till och med om till en helt annan rätt. Broccolisoppa kan till exempel bli grunden till en vegetarisk lasagne. På så sätt slänges det mindre mat och budgeten hålls i balans.

- Det gäller att planera och hitta smarta lösningar i vår matlagning. Vi har till exempel bytt ut potatisbullar till spansk omelett. Både potatis och ägg är mer "rena” livsmedel, de är också billigare än färdiga potatisbullar. Ägg är fullmatade med proteiner, vitaminer och mineraler, bra va? uttrycker sig Cecilia med en tumme upp i luften.

Mosstorpskolan

Cecilia tvättar rent den stora grytan efter användning, medan hon pratar med de andra kockarna. Foto: Jana Gustafsson/Norrköpings kommun


Eleverna ger förslag.

Torsdagar är en stor favorit på skolan - då serveras det soppa. Till det serveras inte bara ett bröd utan tre olika nybakta sorter med pålägg och röror.

- Vi tar ständigt hjälp av eleverna och frågar om vad som är gott, som till exempel på mackan eller nya spännande maträtter, säger Rickard.

- Ja och Instagram har blivit ett bra sätt för oss att prata med eleverna. De får rösta på olika maträtter och ge förslag - vi blir bara glada när vi får tips och idéer, tillägger Carolina.

Rickard plockar färska örter till pajen som ska lagas senare under dagen. Foto: Jana Gustafsson/Norrköpings kommun


Vad betyder Let´s Createpriset för er?

- Det känns stort och vi är väldigt stolta. Det var tufft att starta upp ett nytt arbetssätt, men vi gjorde det vi trodde på. Nu har vi mer driv och inspiration att fortsätta på samma bana, men med en ännu högre växel. Vi älskar att laga mat och nu vet vi att vi gör bra mat som eleven klarar sin skoldag på, säger Rickard som kollar på Cecilia och Carolina som nickar instämmande.

Vad skulle ni ge för tips till dem kockar som vill förbättra maten i skolan?

  • Ta bort köttbullarna – gör limpa eller låda istället.
  • Ta bort potatisbullarna – gör spansk omelett istället.
  • Ta bort Fiskpinnarna – gör fisk under sprött täcke/ugnstekt fisk istället.
  • Ta bort pannkaka – gör ugnspannkaka istället.
  • Ta bort kebabgryta – gör gyrosgryta.
  • Ta bort sylten – gör egen sylt, så kan man bestämma över sockermängden.

Såklart kan inte alla göra dessa förändringar som vi har gjort, men det är en början i alla fall.