"Vuxenutbildningen ger mig känslan av att vara användbar för samhället"

Marieta Stoyanova
Vård- och omsorgsutbildning,
2018-2020

Hur var din väg till jobbet?

– Jag började på vuxenutbildningen för att jag hade bestämt mig att byta arbete. Min resa började med SFI-studier. Under min sista termin på SFI valde jag att börja läsa vård- och omsorgsutbildningen, där ingår både teoretiska och praktiska moment. Jag fick praktikplats på ett hemtjänstboende och efter sex veckor där blev jag erbjuden ett arbete. Det var så roligt att äntligen få arbeta med det jag tycker om. Jag har valt att fortsätta utbilda mig till undersköterska, jag gör detta samtidigt som jag arbetar inom hemtjänsten. Om jag orkar tänker jag fortsätta studera vidare på universitetet.

Varför valde du att läsa en utbildning via vuxenutbildningen?

– Jag hade bestämt mig för att utbilda mig till undersköterska och jag vill även utveckla min svenska. Jag tycker även att den här utbildningen passar mig perfekt. Jag tycker om att arbeta inom vården. Dessutom har jag stor chans att få ett fast jobb vilket ger en trygghet för både mig och min familj.

Vad är det bästa med att läsa en vuxenutbildning?

-Vuxenutbildningen har gett mig många nya kontakter och vänner, men framför allt har det gett mig känslan av att jag är användbar för samhället. 

Vad är svårast med att läsa en vuxenutbildning?

– Det svåraste med att läsa en vuxenutbildning är det svenska språket. Jag har fortfarande svårt att skriva och prata korrekt svenska, men jag har ett mål och jag fortsätter kämpa.

Har du ett råd till någon som funderar på att läsa en vuxenutbildning?

– En utbildning öppnar upp till så mycket, har man möjligheten att läsa en utbildning ska man ta den, den möjligheten kanske inte kommer finnas i framtiden och då kan man ångra sig.