Bytte bana och följer drömmen: ”Det är aldrig för sent”

Porträttbild på Linda ståendes vid strömmen precis intill Campus Norrköping.

Linda Winstén studerar grafisk design och kommunikation vid Linköpings universitet, campus Norrköping. Foto: Alexander Palombo/Norrköpings kommun

 

Linda Winstén lämnade sitt heltidsjobb för att studera grafisk design och kommunikation vid Linköpings Universitet Campus Norrköping. Detta som ensamstående 32-åring med två barn.
– Jag ville göra något mer kreativt, säger hon.

Vi träffas en varm och solig dag i februari. Promenerar längs med Campus Norrköpings vackra kvarter med strömmen som närmsta granne. Det märks att våren sakta men säkert börjar titta fram, och flera studenter har parkerat sig i solen utmed promenadstråken. Linda berättar om sitt tidigare arbete, och att det kändes som det var dags för någonting nytt.

”Ville göra något annat”

– Det var mest att jag ville göra något annat tänker jag. Man märkte att tiden gick, men jag kom ingenstans i det jag gjorde. Jag ville göra något mer kreativt. Jag har tidigare jobbat med administration, där jag bokade resor till de anställda bland annat. Det var inte vad jag ville göra fullt ut, säger Linda.

Hur beskriver du en dag på Campus Norrköping?

– Det är supervarierat och så himla kul! Ena dagen sitter vi tre timmar med våra datorer, men nästa dag är det föreläsningar eller grupparbete.

Vi går vidare, bort mot Campus nya kvarter, och fortsätter att prata om utbildningen. Stannar till vid den nybyggda bryggan vid Moa Martinssons staty och Linda blickar ut mot vattnet. Sedan svarar hon på frågan: Vad är charmen med att studera?

– Friheten och att man får lära sig så mycket nytt. Du får lägga upp din tid själv och mycket är prestationsbaserat. Det är det roliga med det, säger Linda.

Hon sökte flera andra utbildningar men kom till slut in på grafisk design och kommunikation, och då kändes allt rätt. Hon har också fått mycket stöd av familjen för att följa sin dröm.

”Klart jag ska göra det här”

– Jag har fått mycket pepp, och de har sagt att det är klart jag ska göra det här. Man lämnar ändå en trygg vardag med fast inkomst liksom. I övrigt har det bara varit positivt. Jag har också fått några till som är äldre att börja plugga, säger Linda och skrattar.

Hur känns det då?

– Det är väl skitbra! Det är det man vill liksom, ge inte upp! Det är aldrig för sent, och man lever bara en gång, säger Linda.

Vad tror du om framtiden?

– Jag märker att jag gillar mer projektledning- och marknadsföringsbiten. Det grafiska är superkul också. Vi får se vad det blir, säger Linda glatt.