Vad händer efter studenten Joel?

Joel är en av dem studenterna som vill ta ett sabbatsår från studierna för att pröva på arbetslivet. Men ambitionerna slutar inte där, utan efter sabbatsåret vill han plugga vidare till civilingenjör. Men först ska han ta studenten. – Man tar ju bara studenten en gång och då måste man ju fira ordentligt, säger Joel exalterat.

Efter studenten

Kommer Joel ta ett sabbatsår för att jobba och är mer än öppen för nya upplevelser och erfarenheter i livet. Med hjälp av att arbeta ser han också möjligheten att kunna studera vidare utan att få allt för stora studieskulder.

– Det kommer bli skönt att göra något annat ett tag också då man ändå har gått i skolan i princip hela livet, säger Joel.

Vad hade du tänkt att studera efter ditt sabbatsår?

– Tanken är att jag ska studera vidare till civilingenjör inom en snar framtid. De program som intresserar mig mest är industriell ekonomi, teknisk fysik eller maskinteknik. Jag har inte riktigt bestämt mig för vilket program riktigt, men jag har ju lite tid att tänka på det med tanke på att jag tar ett sabbatsår.

Foto: Jana Gustafsson


"Jag inser nu mer mot slutet hur tacksam jag är"

– Det som har varit roligast under dessa tre år under gymnasiet är helt klart vännerna man har fått chansen att lära känna. Jag inser nu mer mot slutet hur tacksam jag är för den klassen jag hamnat i och de vännerna jag har lärt känna där. Studiemässigt har det också varit tre intressanta år där man har lärt sig väldigt mycket, inte minst all matte och fysik man har kämpat sig igenom.

Vilka kunskaper tar du med dig från skoltiden?

– En hel del matte, fysik och teoretiska kunskaper. När jag började gymnasiet var jag inte så van vid att plugga mycket och det blev en omställning för mig att faktiskt ta tid för studierna för att uppnå de mål och betyg jag ville nå.

Kämpar man hårt och avstår sig vissa saker kommer det att löna sig i längden, särskilt när det kommer till plugget. I och med att jag tagit tid för studierna har det lett till stora valmöjligheter när det kommer till framtida studier och yrken.

Hur firar du din student?

– Jag firar min student tillsammans med mina nära och kära, men också med min fantastiska klass. Utspring, flak, studentmottagning och fest är det som står på agendan.

Man tar ju bara studenten en gång, då måste man ju fira ordentligt!

Namn: Joel Lindau, 19 år

Skola: Ebersteinska gymnasiet

Mål efter studenten: Studera till civilingenjör

Sommartips: Ta vara på solen medan den fortfarande är framme i Sverige och jobba inte ihjäl dig.