Världshitarna skrivs – i Lindö

Jimmy Joker är musikproducenten och låtskrivaren med hela världen som arbetsfält. På meritlistan finns flera hitlåtar till världsartister som Jennifer Lopez, Usher, Ricky Martin och One Direction. – Men det är här hemma i Norrköping som jag får skriva i lugn och ro.

När han har lämnat på dagis är det här hemma i Lindövillan han komponerar som bäst; Jimmy Thörnfeldt – eller Jimmy Joker som han heter i den internationella musikvärlden.
– Jag hade skrivit och producerat musik ganska länge till olika artister, och blev erbjuden att komma över till USA och bli en del av (superproducenten) RedOnes team. Så jag flyttade till LA, men hade fortfarande kvar bostad och sambo i Norrköping. Det blev en hel del pendlande ett par år. I USA började jag jobba med stora artister som bland annat Jennifer Lopez, Usher, Marc Anthony, One Direction och Enrique Iglesias – och gör det fortfarande.

Flyttade liv och jobb

Livet förändrades när Jimmy blev pappa.
– När jag fick barn bestämde jag mig för att flytta tillbaka till Norrköping igen. LA är bra på alla sätt, speciellt jobbmässigt, men kanske inte bästa stället att starta familj på. Så jag bestämde mig för att flytta hemmabasen till Norrköping, med närheten till släkt och vänner, men fortfarande ha kvar kontor och studio i LA.
– Jag pendlar fortfarande väldigt mycket till USA. Det bästa av allt är att det har funkat helt fantastiskt att fortsätta jobba på högsta internationella nivå. Visst sker inspelningarna i studios över hela världen, och jag får resa väldigt mycket, men det är hemma i Lindö som jag kan skriva i lugn och ro.

Gör filmmusik

När vi pratar med Jimmy är han i full färd med att skriva musik till en stor maffiafilm som kommer ut till höst.
– Ja, det är ett annorlunda sätt att jobba – man får vara med i processen från början till slut på en filmproduktion. Rent praktiskt går det till så att jag kollar på en råkopia av filmen, tar fram kanske 20 låtidéer som vi jobbar med, som presenteras till filmbolaget, och 7-8 av dem känns rätt att jobba vidare med, och så fortsätter det. Dessutom är det ofta lätt att få med kända artister att jobba med film. De vet att genomslaget kan bli stort.

Lyxigt med Bråvalla

Norrköping som musikstad har påverkat – och påverkar Jimmys liv och karriär.
– Ja, det var ju här jag började med musik. Jag lirade i hårdrocksband, precis som många andra moderna musikproducenter. Jag träffade andra som gillade musik, gick på konserter. Jag gick också musikproducentutbildningen på universitetet här i stan. Jag brukar försöka gå på Bråvallafestivalen och kolla in nya akter och då träffar jag ju alltid gamla kompisar. Det känns lyxigt att ha ett så stort musikevenemang här på hemmaplan.

Jimmys Norrköpingsinspiration

”Jag jobbar alltid bra i Norrköping. Jag känner mig hemma här och älskar den här stan. ”

  • När jag behöver få lite luft och motionera lite så tar vi lite promenader runt i Norrköping, ibland en runda i Vrinneviskogen, eller runt hamnen i Lindö.
  • Bråvalla är ju ett måste om man gillar musik.

Jimmy Joker Playlist

Vi bad Jimmy att sätta ihop en lista på låtar som han skrivit eller varit med och producerat.