Elin fick praktik på Sveriges bästa restaurang

Från ett Instagraminlägg till att få praktikplats på en av Sveriges bästa restauranger. Genom att vara målmedveten och tro på sig själv fick De Geer-eleven Elin den imponerade praktikplatsen på Frantzén. Nu siktar Elin på att bli Årets kock någon gång i framtiden.
– Om du verkligen vill göra något så måste du våga ta steget och ta kontakt, även om det känns läskigt eller obekvämt, säger Elin.


Så väcktes matintresset

- Jag har alltid varit omringad av mat så länge jag kan minnas. Mamma jobbade tidigare som konditor och pappa var matlagningslärare på De Geergymnasiet. Jag har länge vetat att jag vill gå där. När jag var yngre var jag ofta där och det var där som pappa introducerade mig till allt som har med mat att göra. Jag visste också att lärarna är bra, eftersom några av dem är min pappas gamla kollogor.

Hur gick det till när du fick praktikplatsen på Frantzén?

- Min pappa hade sett att köksmästaren på Frantzén, Marcus Jernmark, lagt ut på sin Instagram att de sökte lärlingar som ville lära sig mer och utvecklas. Så jag och pappa satte oss ner och skrev ett mejl med mitt cv och personligt brev där jag berättade om mig själv. Marcus tyckte att jag var intressant, så efter några mejl fram och tillbaka så fick jag praktikplatsen.

Frantzén restaurang

Foto: Frantzén


Vad har du för förväntningar och vilka lärdomar tror du att du kommer att ta med dig från din praktik?

- Jag vill utvecklas i mitt yrke som kock, som människa och utveckla min engelska, eftersom allt är på engelska. Jag tror också jag kommer ta med mig att man ska våga satsa för att lyckas och komma dit man vill. Även att man måste hålla ett högt tempo och vara väldigt noggran om man vill jobba på den nivån som Frantzén gör.

Vad du skulle vilja arbeta med i framtiden?

- Jag vill jobba på en den typen av restaurang som Frantzén. Det hade också varit kul att få chansen att öppna egen restaurang i framtiden. Jag vill även utomlands och jobba.

Om man är intresserad och vill ha en liknande praktikplats som du har fått, hur gör man då?

- Våga ta kontakt, satsa och tro på dig själv! Om du verkligen vill göra något så måste du våga ta steget och ta kontakt, även om det känns läskigt eller obekvämt. Du måste ta kontakt för att skapa kontakter och som till slut kanske leder dig till att du får ditt drömjobb.

- Jag mådde dåligt och hade ångest i början, för att jag tänkte att allt skulle gå dåligt och att jag inte skulle passa in. Men jag gick emot den känslan och gick dit, det är jag väldigt glad över, för nu känns det jättebra.

- Jag säger det igen, våga utsätt dig för det även om det känns för jävligt. Det kommer vara så värt det och du kommer känna dig så stolt över det sen!

Frantzén restaurang

Foto: Frantzén


Hur har restaurangprogrammet i skolan påverkat dig?

- Jag har växt mycket som person och i min matlagning, samt lärt mig så extremt mycket. Jag älskar min skola och längtar dit varje dag!

Vad betyder denna händelse för dig?

- Den här händelsen betyder verkligen allt för mig! Det ger mig en stor möjlighet att komma dit jag vill där jag kan nå mina mål och drömmar. Den öppnar upp många dörrar för mig och det är jag så himla tacksam över. Kommer aldrig kunna tacka tillräckligt för den här möjligheten som Frantzén har gett mig, tycker fortfarande att den är alldeles för sjukt att ta in.

Har du själv varit och ätit på Frantzén?

- Nej det har jag tyvärr inte, då det är rätt dyrt. Men det är också en dröm som jag ska se till att bli verklighet.

OM ELIN:

Namn: Elin Cederhem, 18 år

Skola: De Geergymnasiets restaurangskola, 3:e året

Drömmar: Bli en duktig kock och komma med i svenska landslaget eller vara med i Årets kock samt öppna en egen restaurang.

Bästa maträtter: Sushi, pokebowls, desserter.

OM FRANTZÉN:

2018, bara ett år efter nyöppningen belönades Frantzén med tre stjärnor i Michelinguiden.

Hemsida