Basketen lockade Cajsa till idrottsstaden Norrköping

- Jag behövde ett miljöombyte och hittade en ny hemstad.
Cajsa Uhrström, 17, flyttade till Norrköping från Södermalm i Stockholm för att gå på Basketgymnasiet. Idag är hon så fäst vid stan att hon mycket väl kan tänka sig att stanna även efter plugget.

Basketlöftet Cajsa fick tips om Basketgymnasiet i Norrköping och samarbetet mellan elitklubben Dolphins och Hagagymnasiet.
– Jag behövde ett miljöombyte, så jag åkte ner och snackade med klubben. Genast fick jag ett jättebra intryck. När jag bestämde mig för att flytta hit fick jag jättemycket hjälp med allt det praktiska. Jag bor i elevboende vid arenan, kan cykla till Hagagymnasiet, tränar, spelar och lever ett härligt liv.

Mycket eget ansvar

Mycket i Cajsas liv kretsar runt basket, men inte allt.
– Jag har träffat många nya vänner utanför basketen, genom skolan. Det är en bra sammanhållning på Haga, folk är öppna och nyfikna.
– Min vardag skiljer ju sig lite från de “vanliga” elevernas. Jag lagar all min mat själv, handlar, tvättar, städar. Jag törs nog säga att jag har vuxit en hel del de här åren, skrattar hon. Det här är något jag verkligen kan rekommendera till andra som får chans.

SM-guld bästa minnet

Bästa minnet från tiden i Norrköping hittills? Det är SM-guldet med Dolphins U17-lag, erkänner hon.
– Jag hade varit med om att förlora två SM-finaler tidigare, så ett guld var helt underbart. Sedan skadade det ju inte att vi slog ut mitt gamla lag i semi, ler Cajsa. Som nog trots allt blivit mer ”Norrköping” än hon inser själv.
– Om inget dramatiskt händer kommer jag säkert att stanna kvar efter plugget. Vi är så bra kompisar i laget och klassen att jag känner det som om jag fått en extra bonusfamilj här i stan.

Cajsas Norrköpingstips

  • Gå på Basket! Här spelas Sveriges bästa basket, på en av landets bästa basketarenor. Och vi vill ha mer publik.
  • Ta en promenad! Här är så vackert. Jag brukar ofta ta en promenad runt Himmelstalund när jag behöver samla tankarna lite.