Både oberoende och delaktig i studentstaden Norrköping

– Några kompisar från förr hade bott här ett tag och uppmuntrade mig när jag funderade på att flytta hit, berättar Amina Hassan. ”Här finns mer än du tror. Du kommer inte ångra dig.” Och det gjorde jag inte. Tvärt om.

Amina Hassan är uppvuxen i Kristianstad och såg direkt en fördel med att plugga i en stad av Norrköpings storlek.
– För det första ligger ju Campus mitt i stan. Det går att cykla vart man än ska. Det går att hitta förhållandevis centralt boende, det finns massor med pubar och musikställen. Man känner sig oberoende och delaktig på samma gång.

Enkelt att hitta boende

Det gick snabbt för Amina att hitta studentboende, trots att hon var inställd på att vara inneboende när hon kom hit.
– Ja det var faktiskt enklare än jag trodde. Jag tror att Studentbo fixade lägenhet åt mig redan första dagen, det ordnade sig direkt.
– Jag slogs direkt av hur enkelt det var att lära känna folk här. Och inte bara studenter. Jag har ju bilden av att universitetet och studenterna blir som en egen liten värld i många städer. Så är det inte här, jag har träffat alla möjliga roliga människor – både genom mitt jobb på vikariepoolen och genom musik- och föreningsliv.

Startade soulband

Amina träffade några andra musikintresserade på skolan och tog kontakt med studiefrämjandet, där hon fick hjälp att hitta replokal till det nybildade soulbandet.
– Vi spelar gammal soul, Motown, traditionellt. Mest har det blivit gig på skolan och via studiefrämjandet, men man vet ju aldrig. Den här staden har ju så många scener, det är en riktig kulturstad.
– I vanliga fall brukar jag avsky vintern, det är så mörkt och segt. Men i Norrköping finns både Norrköping Light Festival som piggar upp – och Where’s the music, en riktigt bra musikfestival som får hela stan att gå ut och lyssna på ny musik. Hela stämningen passar mig perfekt och jag skulle inte ha något emot att bo kvar i stan när jag slutat plugga.

Aminas tips till nya studenter i Norrköping:

  • Ta en promenad. Lär känna stan. Den är vacker!
  • Prata med folk. Norrköpingsborna är lätta att få kontakt med.
  • Om du börjar plugga i augusti, missa inte fyrverkerierna under Augustifesten. För mig var det helt overkligt att börja mitt nya liv i min nya stad med ett jättefyrverkeri. Wow!