6 februari 2020

Visualiseringscenter C lyfter visuell vetenskaps-kommunikation

Gästprofessor Ben Shedd. Foto: Thor Balkhed

Visuell vetenskapskommunikation, forskning och publik verksamhet är centralt för Visualiseringscenter C och unikt för Norrköping. Nu får centret tillfogad kompetens genom Linköpings universitets gästprofessor Ben Shedd.

Tack vare en donation från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har Linköpings universitet möjlighet att ta emot en gästprofessor inom visual science communication (visuell vetenskapskommunikation) varje år i tio år framöver. Först ut är prisbelönte Ben Shedd som kommer att vara verksam på Campus Norrköping och Visualiseringscenter C under ett år.

Ben Shedd har bland annat vunnit en Oscar för sitt skapande av vetenskapliga filmer för domproduktion och har gedigen bakgrund inom dokumentärt filmskapande och arbetar mycket i IMAX-format. Han kommer att undervisa studenter vid Linköpings universitet och utveckla produktioner som kommer att visas i Visualiseringscenter C.
– Det är en fantastisk möjlighet för oss att få tillgång till en person med kompetens inom visual science communication eller visuell vetenskapskommunikation som det också heter. Ben kommer att hjälpa till med att skapa produktioner inom projektet Wisdome. Produktionerna kommer att visas här i vår dom, säger Sofia Seifarth, vd för det kommunala bolaget Norrköping Visualisering som driver den publika verksamheten vid Visualiseringscenter C.

Ben Shedd kommer närmast från Singapore där han varit verksam som professor i dokumentärt digitalt filmskapande vid Nanyang Technological University. Han säger själv att Norrköping och Visualiseringscenter C har världens bästa dom.
– Ingen annan dom har så högupplöst bild och kontrast i 3D som vår dom. Det tror jag imponerade på Ben. Han blev även glatt överraskad av hur vår verksamhet fungerar som en hubb för näringsliv, forskning, visualisering och publik verksamhet, säger Sofia Seifarth.

Visualisering står högt i kurs i Norrköping. Visualiseringscenter C bygger just nu ett så kallat Exploranation Laboratory. Ett namn sprunget ur explore – upptäcka, och explain – förklara. Nya upptäckter ska visas upp visuellt och på så sätt inspirera barn och unga till att vilja lära sig mer om teknik och naturvetenskap.