15 november 2019

Vårdtornet vann Årets fasad 2019

Tegelbyggnad med välvd vägg.

Vårdtornet vann Årets fasad 2019. FOTO: Juliana Fälldin

Parkeringshuset Vårdtornet vann byggbranschens pris för Sveriges bästa husfasad.

Motiveringen till priset Årets fasad i kategorin nybyggnation lyder "Norrköpings industrilandskap karakteriseras av stora äldre fabriksbyggnader med detaljrikt murade och pustade och fasader. Med det nyuppförda parkeringshuset i kvarteret Vårdtornet i Norrköpings centrum har staden fått ett nytt tillskott i den historiskt viktiga miljön. Samtidigt sätter staden ny standard för den här typen av byggnader. Gestaltningen ansluter väl till den befintliga byggnationen och präglas av stort mod där man nått ett fantastiskt resultat genom hantverksskicklighet och noggrannhet av högsta klass. Vi vill poängtera de innovativt utformade tegelfasaderna vars mönstring och tegelpelare ställt stora krav på precision och hantverksutförande".

Vårdtornet på Garvaregatan stod klart för två år sedan och har sedan dess sett området kring Yllefabriken och Västgötebacken växa fram.

  • Byggherre: Norrköping Parkering AB
  • Arkitekt: Utopia Arkitekter
  • Totalentreprenör: SEFAB
  • Fasadentreprenör: Åby Fasad AB
  • Fastighetsägare: Magnentus Parkering AB
Tegelbyggnad med distinkta glaspartier

Parkeringshuset Vårdtornet leker med Norrköpings industriella historia. Där det röda teglet med moderna inslag, och väggarnas böjda form för tankarna till Strömmens virvlande vatten ett stenkast därifrån. Bild: Juliana Fälldin