14 november 2018

Unikt O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping

Världens största orienteringstävling, O-Ringen, arrangeras i Norrköping i sommar. I tävlingarna kommer världens äldste orienterare hundraåringen Rune Haraldsson, 23-faldiga världsmästaren Simone Niggli samt världens första orienterare i robotklassen att delta. Det centrala läget, den kompakta O-Ringenstaden på Himmelstalundsfältet och den unika Kolmårdsterrängen ger O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping förutsättningar för att bli ett lyckat arrangemang och en folkfest.

O-Ringen är världens största orienteringstävling och har anordnats vecka 30 varje år sedan 1965. Av de förväntade drygt 20 000 deltagarna kommer cirka 25 procent från andra länder, omkring 40 nationaliteter finns representerade under tävlingarna. O-Ringen AB ägs helt av Svenska orienteringsförbundet, som driver arrangemanget på olika platser i Sverige varje år, och nästa år kommer äventyret till Östergötland: O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping.

"Norrköping optimalt för familjer på semester"

- Femton funktionärsföreningar är verksamma under O-Ringen Kolmården i Norrköping. Utan alla dessa cirka 80 000 ideella arbetstimmar skulle arrangemanget inte finnas. O-Ringen är inte bara orientering utan en familjefest, människor kommer hit på sin semester och förväntar sig mer än bara tävlingar. Man vill uppleva saker på lediga stunder och besöka sevärdheter. Med sitt centrala läge i landet och närheten till många utflyktsmål är Norrköping optimalt för familjer på semester, säger Tomas Öberg, generalsekreterare O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping.

På Himmelstalundsfältet byggs O-Ringenstaden med ett aktivt O-Ringentorg, en stor scen, marknadsgata, aktivitetstorg, sportförsäljning, restaurang och mycket mer.

"Alla förutsättningar för ett lyckat arrangemang"

- Att O-Ringenstaden ryms på ett sådant här stort och anpassat område som Himmelstalund är unikt och kommer att gynna den gemenskap som kännetecknar O-Ringen. Kolmårdsterrängen är känd och attraktiv bland orienterare och kommer att ge spännande tävlingar. Antalet anmälda är redan högt, det finns alla förutsättningar för ett lyckat arrangemang, säger Tomas Öberg.

Eliten kommer till Norrköping

Den 23-faldiga världsmästaren Simone Niggli kommer att delta i O-Ringen. Simone Niggli är från Schweiz men har tävlat för flera svenska föreningar under sin karriär. Förutom de 23 VM-gulden har hon på sin meritlista tio EM-guld och nio segrar i världscupen.

Ambassadör för O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping är Norrköpingsbon Rune Haraldsson, världens äldste orienterare, som fyller 101 år en månad innan tävlingarna. Även Norrköpings kommuns robot Noa ska tävla i O-Ringen. Såväl Rune Haraldsson och Noa framträdde på Let’s create-lunchen i Guldrummet i Himmelstalundshallen, dit företagare och föreningsliv var inbjudna.

Positiva effekter för idrotts- och föreningslivet

- Jag är oerhört glad över att O-Ringen kommer till Norrköping i sommar. Tidigare erfarenheter visar att världens största orienteringsäventyr för med sig stora vinningar för en region – den turistekonomiska effekten av O-Ringen är i genomsnitt 120 miljoner kronor. Marknadsföringen av platsen ökar, det får positiva effekter för idrotts- och föreningslivet och folkhälsan i och med fokus på en aktiv fritid. Framför allt hoppas jag att alla Norrköpingsbor vill vara med och skapa folkfesten tillsammans med oss, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör.