22 december 2019

Tjåsa Gusfors är årets talare på Nyårspromenaden

FOTO: Asaf Kliger

Nyårspromenaden fyller 20 år! 1999 genomfördes den allra första nyårspromenaden i Norrköping; sedan dess har evenemanget blivit en kär tradition för många Norrköpingsbor och besökare. 2019 års Nyårspromenad har temat eld och is och innehåller flera nya inslag. 20-årsjubileet av promenaden invigs av årets nyårstalare Tjåsa Gusfors.

Tjåsa Gusfors har varit verksam i Norrköpings kulturliv sedan tidigt 90-tal. Konst, teater och musik är de tre komponenter som ledsagat henne genom livet. Hon är verksam som scenograf och skådespelare i musikteatergruppen Papagena och sångerska i Anna Bandit. Hon har också gjort offentliga skulpturer i Norrköping i såväl is som snö som sand. Idag tar Tjåsa konstnärliga uppdrag världen över.

Vi har ställt ett par frågor till Tjåsa inför uppdraget som talare på Nyårspromenaden.

Grattis Tjåsa, du är årets nyårstalare! Hur känns det?

– Det känns förstås väldigt ärofyllt! Och lite nervöst, men det ska säkert gå bra.

Önskans och glömskans eld kommer finnas på Tyska Torget. Vad kan du berätta om det?

– Jag tänker att det skulle kunna bli en fin tradition att avsluta det gångna året och välkomna det nya genom att ge utrymma för lite reflektion över livet. Genom att uttala en önskan tydligt inför sig själv om vad man verkligen vill så tror jag att man i och med det underlättar möjligheterna för universum eller ens egna undermedvetna att kunna nå sina drömmars mål.

Ibland så behöver vi ta hjälp av lite magi.

Och att glömma kan också vara att lämna bakom sig, eller kanske att förlåta. Ibland är det helt enkelt dags att sätta punkt och göra bokslut för något man plågats av eller känner att man är färdig med. Nyårslöften kan just vara att sluta röka eller kanske påbörja en ny god vana. Ibland så behöver vi ta hjälp av lite magi. Och det är därför vi nu för första gången kommer att tända Önskan och glömskans eld på Tyska torget.

Har du något nyårslöfte?

– 2020 ska bli dansens år. Jag dansar alldeles för lite!

Du hittar Facebook-evenemanget för Nyårspromenaden här:
Nyårspromenaden på Facebook