16 december 2020

Samordnad varudistribution- lyckat samarbete med näringslivet

Alexandra Jardwall, Anna Wetterlind och Erik Alfredsson samordnar leveranserna. FOTO: Alfredssons transport

Många av Norrköpings företag och verksamheter har drabbats hårt i pandemin och vi har sett en stor omställningsförmåga och innovationskraft mitt i krisen. I en serie porträtt vill vi lyfta upp goda exempel som vi hoppas kan inspirera till nya lösningar.

Norrköpings kommun har också fått ställa om och genom samarbete över kontorsgränserna har man tillsammans med näringslivet utvecklat arbetet med samordnad varudistribution.

Anna Wetterlind arbetar som projektledare på näringslivsavdelningen inom det som kallas samordnad varudistribution. I vanliga fall hanterar Anna livsmedel till kommunens kök och annat gods genom hela kedjan: från omlastningsterminal och ut till ca 600 verksamheter inom kommunen.

- Varje månad, året om, fraktas ca 300 ton gods. Alla leveranser samordnas på detta sätt så respektive verksamhet får alla sina beställningar samlevererade i en leverans, istället för från olika leverantörer. Det sparar både på miljön och medarbetarna, säger Anna Wetterlind.

Samordnad varudistribution är ett arbetssätt som funnits i flera år där inköpen sker via kommunens e-handelssystem från många olika varuleverantörer och under hösten uppstod ett nytt behov för att på ett hållbart och effektivt sätt distribuera ut skyddsutrustning.

Den andra vågen av covid-19 var ett faktum och vård- och omsorgskontorets ledning beslutade att införa visir och munskydd i allt ansiktsnära arbete som en extra försiktighetsåtgärd. För att inte riskera att personalen vid något tillfälle skulle stå utan skyddsutrustning och vänta på leverans valde man att lyfta in även dessa varor i den samordnade distributionen för sina cirka 200 verksamheter.

Man kom fram till att man behövde en logistiker- en spindel i nätet som samordnar och har insyn i hela leveranskedjan. Anna fick snabbt ställa om för att börja planera leveranser och mata in data i det digitala leveranssystemet man använder med den upphandlade parten Alfredssons transport.

Lyckat samarbete med Alfredssons transport.

På Alfredssons transports terminal på Kvicksilvergatan i Norrköping arbetar lagerpersonalen med att plocka ihop kommunens ordrar. Nu tillkom produkter i och med att skyddsutrustningen också skulle samlevereras. Detta krävde ett extra par händer och ytterligare en budbilschaufför.

Alexandra Jardwall är sångerska och har som många andra i hennes bransch förlorat i stort sett alla uppdrag i skuggan av pandemin.

Nu föll det sig så att pandemin som orsakade bortfallet av uppdrag för Alexandra blev hennes nya jobb. Alfredssons fann Alexandra och nu plockar och levererar hon alla beställningar av skyddsutrustning på Alfredssons terminal och 30 november kunde den första samordnade leveransen ske.

Och på Alfredssons är samarbetet och den snabba omställningen en självklarhet:

- Vi vill göra skillnad och hjälpa till i alla led i den situation vi alla nu befinner oss i, säger Erik Alfredsson, VD Alfredssons transport.

 

Har ni också ställt om i er verksamhet? Berätta för oss!

Kontakta jessica.stille@norrkoping.se