8 februari 2018

Ny utbildning stärker Norrköping som musikhuvudstad

WTM

Foto: FKP Scorpio

Vid en pressträff på torsdagsförmiddagen avslöjades att Norrköping får en ny musikutbildning. Marieborgs folkhögskola utvecklar en kreativ yrkesutbildning, Musiklinjen. Den vänder sig till musikskapare som vill utveckla sitt konstnärskap och skaffa kunskap för kunna arbeta med musik på heltid.

Norrköping står i helgen värd för musikbranschen under Where’s the Music? Det är ett tillfälle för yrkesverksamma musiker och musikintresserade att lyssna in ny musik, delta i seminarier samt diskutera aktuella branschfrågor. Inför evenemanget släpps nu nyheten att Norrköping får en ny musikutbildning.

 

Tvåårig vuxenutbildning

Marieborgs folkhögskola utvecklar en kreativ yrkesutbildning, Musiklinjen. Det är en tvåårig vuxenutbildning som vänder sig till musikskapare som vill utveckla sitt konstnärskap och skaffa de kunskaper som krävs för att kunna arbeta med musik på heltid. År 1, basåret, handlar om musikutveckling och år 2, påbyggnadsåret, fokuserar mer på entreprenörskap.

 

Utbildningen startar hösten 2018 och har 20 platser per år. Undervisningen är förlagd till Fröbelhuset och i film- och musikgymnasiets lokaler, mitt i centrala Norrköping. Marieborgs folkhögskola samarbetar med Norrköpings kommun, studieförbund och andra nationella organisationer kopplade till musik.

 

"Det som lagt grunden"

– Norrköpings unika musiktradition, bredd och mångfald i kulturlivet är det som har lagt grunden till den positiva utveckling vi ser nu. Sedan Norrköping blev utsedd till musikstad av UNESCO, inom nätverket Creative Cities, har vi också fått helt nya möjligheter till globala samarbeten för alla som kommer att studera på Musiklinjen, säger Sandra Wall, projektledare för Musikhuvudstaden/Norrköping – UNESCO City of Music.

 

Satsningen är välkommen

– Marieborg folkhögskolas stora satsning för moderna musiker är verkligen välkommen. Arbetsmarknaden växer för kreativa näringar och inom kort kommer 40 personer om året kunna livnära sig på musiken efter att ha utbildat sig i Norrköping. Det stärker vår position som musikstad, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande.