15 november 2019

Nytt, gammalt och grönt får Kanontorget att växa fram

Fyra personer i gula jackor planterar gröna växter i en rabatt

Innan november är slut ska tusentals lökar, perenner, träd och buskar vara planterade i Kanontorget. Bilder: Ellinor Källholm

Nu planteras tusentals lökar, perenner och träd vid Kanontorget, och trappan med stenar från gasklockan är lagd. Snart står Inre hamnens entré redo för invigning.

Historien är viktig när vi skapar framtidens Inre hamnen. Redan i entrén in till den nya stadsdelen möts man av en bit historia. Trappan som finns i Kanontorget består av stenar från gasklockan. Stenarna har plockats ned, numrerats, tvättats och sedan pusslats tillbaka igen. Stensättarna har justerat några stenar för att få samman det gamla med det nya.

Mötet mellan historien och nutiden ramas in av en grönskande och blommande upplevelse med hjälp av tusentals lökar och perenner, träd och buskar.

Liljor i tusentals

15 000 pingstliljor planteras på båda sidor av Packhusgatan. Det är en gammaldags lilja som heter Narcissus recurvus ”Pheasant´s eye”. Den är doftrik, bladen är helvita och något bakåtlutande med en kort trumpet i gult, vitt och längst ut en röd ring. Liljan användes förr i tiden ofta i kyrkobuketten för sin dofts skull. Den sprider sig lätt, vilket gör att den kommer att finnas kvar på platsen länge. Den blir upp till 35 centimeter hög, och blommar i maj.

Även träd planteras vid torget och till våren kompletteras torget med magnoliaträd. Befintliga träd får en växtbäddsrenovering. Näringsfattig jord sugs upp och rötterna täcks med kolblandat makadam. Sedan läggs tidningar på. De hindrar träden från att stjäla näring från buskar och perenner i närheten.

Svarta slangar ligger i en rabatt

Bevattningssystemet läggs på plats.

Gröna plantor står på kajen i Norrköping

Klematis och andra klättrande växter bidar sin tid på kajen innan det är dags att pryda Inre hamnens entré.

Färger, former, dofter

Ytterligare tusentals perenner jordssätts på båda sidor om Packhusgatan och inne i parken under de befintliga träden. Kanontorget ska välkomna Norrköpingsbor och besökare med många olika färger, former och dofter.

Här finns eldtorn med knallorange bär, gula dagliljor och daggkåpa med limegröna blommor och ludna, runda mjuka blad. Doftsumaken doftar kryddigt och skogskaprifolen har en fantastisk försommardoft som många känner igen. Prydnadsgräsen ger ett fint rasslande ljud blåsiga dagar.

För alla årstider

Växterna är valda för att ge en variation över årstiderna. Det finns buskar och perenner som blommar på vintern, som kejsarolvon och julros. Sedan kommer vårblommande växter som snödroppe, vårstjärna och vildtulpan. Därefter en blandning av perenner som blommar från försommaren som daggkåpa och daglilja, och mer sensommarblommande som höstanemon och ulleternell.

Många av buskarna får vackra höstfärger. Det finns även vintergröna växter som idegran, bergtall och murgröna. Flera av prydnadsgräsen blir vackra även vintertid med frost i sina silvriga vippor.

Genom att välja många olika arter får vi även en stabilare vegetation. Om någon art som drabbas av sjukdom eller inte trivs riktigt på platsen så har vi en bredd av arter som kan ta över. Det är även kul med mångfald då de som besöker parken säkert har olika tycke och smak.

Invigning

Invigning av Kanontorget planeras till december. Mer information kommer.

Nyfiken på vilka växter som välkomnar dig i Inre hamnen?

Här är förteckningenWord (word, 189.4 kB)

 

En trapp med en skena som gör att barnvagnar kan ta sig upp och ned för trappen.

Norrköpings gator och torg ska vara tillgängliga för alla. Det ska vara enkelt att ta sig fram. Det finns ramper så oavsett om du har barnvagn, rullstol eller rullator kan du ta dig från Packhusrondellen genom Kanontorget till kajen.

Stenar i en geometrisk figur som heter pentagon blir sittplatser i Kanontorget.

Pentagonerna kommer på plats. Pentagon är en femkantig geometrisk figur. I Kanontorget bildar de ett fint, varierat gångstråk med pärlband av små platsbildningar där det finns sittbänkar och möjlighet att stanna upp och uppleva parken och dess växtlighet.