28 augusti 2020

Nu är bygget igång i Söderport

Marcus Dimell - platschef Peab Sverige AB, Reidar Svedahl - kommunalråd Norrköpings kommun, Göran Johansson - ordförande Grundingen Fastighets AB, Petra Widén Lindh - förvaltningschef bostad Balder. FOTO: Sofia Carlsson, PEAB

Nu är arbetet igång för bygget av kvarteret Balkongen i Söderport. Här kommer det att byggas sex byggnader med 121 nya lägenheter. Bostäderna består av mindre, yteffektiva ettor, tvåor och treor från 35 till 79 kvadratmeter. Fokus har legat på att lägenheterna ska vara kvadratsmarta, klimatsmarta och kostnadssmarta.

Norrköpingsborna blir fler och fler och trycket på fler bostäder är stort. I Söderport börjar nu bygget av kostnadssmarta hyreslägenheter med närhet till det mesta. Norrköpings centrum, Vrinneviskogen, förskolor, skolor och Mirum Galleria är inom gångavstånd. Och för den som inte vill gå finns cykelbana och spårväg i direkt anslutning.

Projektet har beviljats investeringsstöd vilket betyder att de uppfyller kraven på låga hyror och mycket låg energiförbrukning. Genom att bygga kostnadseffektivt kommer slutpriset på bostäderna att hållas nere. En lägenhet på två rum och kök på cirka 55 kvadratmeter kommer att kosta cirka 6 500–7 000 kronor i månaden.

- Det här är ett jättestort projekt och timingen kunde inte vara bättre, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden. Corona har slagit hårt på många sätt i samhället och byggbranschen är självklart påverkad. Att det då startas ett projekt av denna storlek här i stan är jättebra. Det är viktigt att hålla igång byggindustrin. Dessutom är trycket på bostäder stort - vi behöver bygga.

- Vi är väldigt glada att Grundingen /Lejonstaden har valt att etablera sig i vår stad, tidigare har de bara verkat i Göteborg och Stockholm. Nu satsar de på vår stad, och inte bara i ett kvarter. De satsar stort runtom, avslutar Reidar Svedahl.


Kvarteret Balkongen - Grundingen Fastighets AB. Arkitekt: Enter

 

Fler projekt på gång


Efter Balkongen finns planer på fler projekt för Lejonstaden/Grundingen i Norrköping.

  • Smedbyhöjd vid gamla Smedby IP - cirka 150 lägenheter
  • Bastuban i Sandtorp - cirka 40 lägenheter
  • Terrassen i Söderport - cirka 140 lägenheter
  • Portlåset i Söderport - cirka 140 lägenheter
  • Altanen i Söderport - cirka 53 lägenheter

 

 Fakta

  • Kvarteret Balkongen ska vara klart i maj 2022.
  • Utvecklare: Grundingen Fastighets AB. 
  • Byggare: Peab
  • Förvaltning av bostäderna: Balder

Läs mer om Söderport.