17 juli 2019

Norrköpings stadsmuseum lanserar guideapp

Norrköpings stadsmuseum introducerar idag sin nya guideapp kring hällristningsområdet Himmelstalund. Syftet med appen är att ge besökare guidning till de unika hällristningarna när de vill. Förhoppningsvis leder detta till att fler tar sig till området.

Guidning till Himmelstalund när som helst

Appen möjliggör att besökare kan få en guidning när som helst, utan att behöva anpassa sig till de visningstillfällen som finns. Det finns en karta och inbyggd GPS som visar vilken häll man är vid. Dessa är numrerade om man vill följa en guidad tur.

– Främst ska man kunna gå en egen visning. Då behöver man inte följa turen exakt, man kanske vill lyssna på en enstaka bara. Så får vi statistik om vad som intresserar besökarna mest, säger Theres Furumark, antikvarie från Norrköpings stadsmuseum.

Appen erbjuder en annan text än vad skyltarna på området har. Det finns även ljudklipp för den som hellre lyssnar, som i stora drag är som att få en visning av en museiguide. Norrköpings stadsmuseum efterfrågade en app som inte drar så mycket batteri. Det är möjligt att ladda ner guiden i appen i förhand när man har Wi-Fi om man vill förbereda sig.

Guidningar på flera språk

För tillfället förekommer guidningar på svenska, engelska och arabiska i appen. I framtiden kan Norrköpings stadsmuseum tänka sig utöka appen med fler språk beroende på efterfrågan. Deras förhoppning är att appen ska ge fler, bland andra nysvenskar, möjligheten att få en guidning av Himmelstalunds hällristningar.

Framtida appar från Norrköpings stadsmuseum

– Tanken är att i framtiden kunna lägga in fler av våra museum, därför döpte vi appen till Norrköpings stadsmuseum och inte Himmelstalund, förklarar Theres.

I framtiden menar hon att de eventuellt kan göra något liknande till Färgarmuséet och att man som besökare ska kunna nyttja appen inne i Norrköpings stadsmuseum också. Det finns möjligheter för Norrköpings stadsmuseum att göra enklare utvecklingar själv i appen, men det beror på hur guiden av hällristningarna tas emot.

– Nu väntar vi och ser. Vi hoppas på att få feedback, säger Theres inför lanseringens mottagande.

Appen är helt kostnadsfri och finns både på App Store och Google Play och heter Norrköpings stadsmuseum.