13 oktober 2020

Nina sadlade om till undersköterska

Nina Krüger. Foto: Carolina Häggkvist, Region Östergötland

Efter utbildningen på Vård- och omsorgscollege är Nina Krüger nu färdig undersköterska och har redan ett jobb på timmar på ett särskilt boende i Norrköping. ”Jag är 59 år och ser äntligen en framtid”, säger hon.

Nina Krüger har en bakgrund som redovisningsekonom, men var arbetslös under ett antal år.

– Jag tänkte många gånger att det vore givande att jobba med människor och jag visste att de skrek efter arbetskraft i vården, säger hon.

Efter att ha jobbat en sommar i vården sökte Nina Krüger därför utbildningen till undersköterska och resultatet kunde inte ha blivit bättre.

– Jag känner att jag har hamnat helt rätt, jag trivs så bra och känner hopp. Jag är 59 år och ser äntligen en framtid. Nu är mitt mål att lära mig så mycket som möjligt, säger Nina Krüger.

Konkret utbildning

På frågan vad som var bra med utbildningen svarar hon:

– Allt! Lärarna är otroligt bra, många är själva vårdutbildade med många års arbetslivserfarenhet och de kunde ge exempel från verkligheten. Tillsammans med praktik från tre olika arbetsplatser gjorde det utbildningen väldigt konkret.

Redan innan Nina hade tagit examen hade hon jobb på timmar på ett särskilt boende i Norrköping för brukare med psykiatriska diagnoser. Ett litet boende där hon även gjorde praktik och där personalen lär känna varje person ordentligt.

– Det är så givande att se när en enskild person gör framsteg. Då blir jag glad, säger den nyutbildade undersköterskan.

Under pandemin har undervisningen skett via videolänk, tidigare sågs gruppen två gånger i veckan. Utbildningen är sammanlagt 3,5 terminer lång.

Text: Carolina Häggkvist, Region Östergötland