17 maj 2019

Mjölnaren i Norrköping vann årets HSB-projekt

Bild på fasad på Västgötegatan. Visar människor på uteservering i solsken

Bostadsrättsföreningen Mjölnaren på Västegötegatan har utsetts till årets bästa HSB-projekt. FOTO: Peter Holgersson

Mjölnaren i Industrilandskapet har utsetts till årets bästa HSB-projekt 2017-2018. Juryn hyllar projektet för bland annat färgval, skala och hur huskropparna smälter in i den omgivande historiska miljön.

10 projekt runt om i Sverige var nominerade till priset för årets HSB-projekt 2017-2018 men det var bostadsrättsföreningen Mjölnaren i Norrköping som tog hem första priset.

Många saker spelar in för att vinna utmärkelsen. Juryn har bland annat tittat på hur byggnaden passar in i omgivningarna, hur gården ser ut och hur den formats av miljön. Självklart har man även tittat på arkitekturen, både invändigt och utvändigt.

Juryns motivering

"Att bygga i en gammal och traditionsrik stadsmiljö är inte alltid det enklaste. Årets vinnare är ett gott exempel på att det faktiskt är möjligt och att det går att göra till rimliga kostnader. Här har HSB som beställare samverkat med kommunen, arkitekter, byggare och blivande boende på ett föredömligt sätt. Engagemanget har varit stort och resultatet lyckat.

De två huskropparna i kvarteret smälter i skala in i den gamla industriella stadsmiljön. Särskild stor vikt har lagts vid projektets färgsättning där nybyggets volymer och den genomtänkta kulörpaletten bildar en fin helhet med den gamla staden.

I bottenvåningen finns verksamheter som skapar rörelse och liv. Genom kvarteret går ett offentligt gångstråk, intill en omsorgsfullt utformad lekplats öppen för alla. Ett resultat av ett nära samarbete mellan kommunen och HSB som byggherre. Lägenheterna är ljusa med låga fönsterbröstningar och generösa balkonger. Årets vinnare präglas av ETHOS, med en god grannsamverkan och en aktiv bostadsrättsförening”.


Mer information

Du kan läsa mer om priset på HSBs webbplats.