29 november 2018

Ljuskonst får människor att prata med varandra”

Vid sitt besök i Norrköpinfg fick Felix Guttman diplom för att ha bidragit till att lysa upp Norrköping. Från vänster: kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S), kommunalråd Reidar Svedahl (L), Felix Guttman, grundare av Amsterdam Light festival och Albert Deltour, Light art collection.

Redan 2012 började Amsterdam Light festival låta ljuskonst lysa upp staden. Sedan några år tillbaka samarbetar de med flera städer runt om i världen. Men först att nappa på konceptet var Norrköping som därför får förmånen att först välja bland konstverken.

Felix Guttman är den som grundade Amsterdam Light festival. Han besöker Norrköping bara några dagar innan det är dags för premiär för årets upplaga av festivalen i staden som var först ut med att nappa på Holländarnas koncept med ljuskonst som lyser upp i vintermörkret. Festivalen i Amsterdam hade premiär 2012 och uppstod ur frågan om hur människor ska lockas ut på gatorna under årets mörka månader.

– Amsterdams största turistattraktion är de allmänna platserna och på vintern minskar antalet turister. Vi ville göra något för att locka ut folk på gatorna och ljuskonst är välkomnande! Det är något för invånarna i första hand men är också en möjlighet för konstnärerna att visa att ljus är en konstform, säger Felix Guttman.

Norrköping får välja verk först

Norrköping Light festival har i år premiär 30 november och arrangeras för fjärde året i rad.

– Samarbetet med Norrköping började genom att representanter för staden kom till Amsterdam och det är verkligen en perfekt stad för ljuskonst med sina vackra miljöer. Kombinationen av de allmänna platserna och konst gör att det lockar alla, både konstkonnässörer och vanliga barnfamiljer.

Norrköping Light Festival är liksom orginalet i Amsterdam mycket uppskattad och allt fler städer har valt att hoppa på konceptet. Bland andra städer som Hong Kong i Kina och Toronto i Kanada.

– Norrköping var den första stad som inledde ett samarbete med oss. Efter det har det gjorts med mängder av städer. Samtidigt som det är premiär för Light festival i Norrköping är det också invigning av bland annat festivalen i Hong Kong.

– Men Norrköping får välja verk först!

Får människor att prata med varandra

Att konceptet med ljuskonst har blivit så populärt tror Felix Guttman beror på att det uppfyller ett primitivt behov hos oss människor.

– Vi behöver ljus när det är mörkt! Det ger en primitiv känsla av vällust. Numera har vi gjort det till en konstform som är tillgänglig för alla och som gör det konst borde göra, får människor att prata med varandra!