26 maj 2020

Lekmiljön som barnen har skapat

Förra våren besökte landskapsarkitekterna Olivia Thörn och Linnéa Wallertz Tamburinens skola. En ny lekpark skulle byggas i området och arkitekterna tyckte att det var viktigt att barnen fick vara med och tycka till i planeringen. Alla barn på skolan röstade om funktioner och innehåll i den nya lekmiljön och nu är skissen på lekplatsens stora färgglada kuliss klar. Affärsbiträde, sångare eller stjärna i Let's dance? Fantasin har inga gränser på lekplatsen som barnen själva varit med och planerat.

För att den nya lekmiljön i Klockaretorpet skulle bli så bra som möjligt fick barnen i området spela en aktiv roll i planeringen. Landskapsarkitekterna bad skolbarnen att rösta bland annat om vilka lekar de gillade bäst och vilka färger som var snyggast. Resultatet sammanställdes och baserat på det ritades en lekplats upp. Bland annat kommer det finnas en stor härlig kuliss som kan användas på en mängd olika sätt.

Att leka kiosk och att kasta prick hamnade högt upp på barnens önskelista så självklart ska man kunna ha servering och bli en baddare på kasta prick i kulissen. Även färgsättningen kommer från resultatet av enkäten. Blå var den populäraste färgen när barnen röstade. Det är därför blått på kulissväggen som barnen kommer att se från skolan. Eftersom hela temat för lekplatsen är musik hade det väl varit konstigt om man inte kunde leka artist och spela teater från scenen också! Glitterkavajen på!

Kulissen sätts på plats samtidigt som lekplatsen byggs i höst. Vi längtar redan!

 

Mer information

Vi har tidigare skrivit om hur barnen varit aktiva i processen med att utforma den nya lekparken. Vill du veta hur? Läs mer:

Barn hjälper kommunen att planera ny lekpark

Rösterna är räknade – barn vill studsa och snurra