12 oktober 2020

Kompetensmatchning- dubbel vinning

Isak Nielsen, AgriOpt och Erica Damgaard, Unitalent.

För att säkra näringslivets kompetensbehov behövs väl fungerande samarbeten mellan olika aktörer. Ett sådant arbete gör Unitalent som fungerar som en länk mellan studenter vid Linköpings universitet och näringslivet. Genom skarpa uppdrag från företag och organisationer erbjuder de studenter extrajobb under studietiden som ger dubbel vinning- studenten får en chans att fylla sitt CV med relevant arbetslivserfarenhet och företaget kan tillgodose sitt kompetensbehov

I en serie i 7 delar berättar vi om lyckade kompetensmatchningar i Norrköpings näringsliv och vi hoppas det kan inspirera fler företag att hitta nya vägar till rätt kompetens för fortsatt tillväxt.

Unitalent, som ägs av Linköpings universitet via LiU Holding AB, arbetar för att vara en drivande och förvaltande del i att få kunskapen från universitetet till nytta. Med talanger från universitetet och forskarkompetens erbjuder man näringslivet tidsbestämda och skräddarsydda konsultuppdrag.

Erica Damgaard arbetar som projektledare och kommunikatör på Unitalent:

- På Unitalent arbetar vi fokuserat mot nyttan för näringslivet. Vi erbjuder studenter arbete som ligger i linje med vad de studerar och matchar dem i relevanta uppdrag som bottnar i näringslivets behov. Studenten får relevant erfarenhet och företag får tillgång till den senaste kompetensen från universitetet.

Unitalent arbetar med studenter från LiU´s alla utbildningar och årskurser och man söker aktivt drivna studenter eftersom uppdragsspecifikationen från företagen är tydligt styrda efter deras behov.

Isak Nielsen, VD och grundare av AgriOpt, hade ett tydligt kompetensbehov. AgriOpt är ett startup-bolag och har funnits sedan 2018 med visionen att skapa effektiv växtodling genom att kombinera lantbrukares erfarenhet och olika data.

Man har utvecklat en digital assistent- Freja. Freja är en molnbaserad analystjänst som samlar in data från satelliter, väderprognoser, skördetröskors skördedata och lantbrukares erfarenhet och observationer för att effektivisera och optimera lantbruket. Lantbrukaren själv ska inte behöva vara sakkunnig inom dataanalys utan en del av AgriOpts tjänst är att hjälpa till att tolka datan i Freja.

- Vi gjorde hundratals intervjuer med lantbrukare för att säkerställa behovet av en tjänst som Freja och förra våren hade vi landat i vilken typ av produkt vi skulle ta fram. Vi skulle bygga den första versionen av Freja och behövde en mjukvaruutvecklare som skulle jobba med det man ser i tjänsten som användare- alltså frontend, berättar Isak.

Unitalent kunde hjälpa.

Isak kom i kontakt med Erica på Unitalent och förklarade sitt behov. Han hade bråttom då en pilotversion helst skulle vara klar till vårbruket. Erica lyssnade in och kunde snabbt presentera olika kandidater på mjukvaruutvecklare som matchade AgriOpts behov.

Genom samarbetet kunde Unitalent fylla AgriOpts behov samtidigt som en student fick en relevant merit i bagaget. Samma student anställdes sedan av AgriOpt och genomförde även sitt exjobb hos bolaget.

- Jag tycker att mitt och Isaks samarbete är ett bra exempel på nyttan i vårt uppdrag. AgriOpt fick den knuff i rätt riktning de behövde för att utveckla sin tjänst och studenten fick chansen att bygga på sin erfarenhet i ett skarpt projekt. Att det hela slutade med en rekrytering visar dessutom på en av många positiva effekter som kommer av att arbeta med studenter i en tidig fas, avslutar Erica.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om olika vägar till rätt kompetens eller tipsa om hur ni arbetar med den långsiktiga kompetensförsörjningen på företaget kontakta Jessica Stille Törnqvist på näringslivsavdelningen Jessica.stille@norrkoping.se