13 maj 2019

Kim och Kristin bytte bilen mot cykeln – kom piggare till jobbet

Kim och Kristin bor båda i Smedby och brukar ta bilen till jobbet på frisörsalongen i stan. Just nu lånar de varsin elcykel för att testa hur det är att cykla elcykel till jobbet. FOTO: Nina Björkmyr

Vanligtvis brukar vännerna och kollegorna Kim och Kristin ta bilen till jobbet på frisörsalongen. Av en kund fick de höra om cykla Smedby-kampanjen och fick då möjlighet att låna varsin elcykel i en vecka. Under veckan upptäckte de fördelarna med att cykla från Smedby in till centrum istället för att ta bilen. Slutsatsen? Smedby är den perfekta utgångspunkten för cyklister då det ligger nära till det mesta!

 

Varken Kristin eller Kim hade någonsin suttit på en elcykel innan låneperioden började, men båda blev positivt överraskade och nöjda av hur smidigt och enkelt det faktiskt var. Förutom att de piggnade till om morgnarna på väg in till frisörsalongen Mates i stan, så slapp de även bilköerna. De tog sig fram mycket snabbare, och var på plats redan efter ungefär fem minuter.

- Det är typ som en moppe, förklarar Kristin om sin upplevelse.

Kristin hade tänkt att elcykeln skulle fungera som hjälp i uppförsbackar när man behöver lite mer fart, men istället så var den ständigt igång. Hon funderar på att fortsätta cykla till jobbet framöver, men då räcker det med en vanlig cykel då hon anser att Smedby är så pass nära jobbet att hon klarar av att trampa själv.

Nyfiken på att läsa mer om Cykla Smedby-kampanjen? Besök oss på norrkoping.se/cyklasmedby


Fakta

  • Norrköpings kommun har sedan flera år en kampanj varje vår för att få Norrköpingsbor att cykla mer.
  • Varje år får kampanjen ett nytt område som huvudfokus. I år är kampanjen i Smedby, tidigare har kampanjen varit i Åby och Lindö.
  • Alla hushåll i området får en folder där fördelarna med cykling presenteras.
  • Under kampanjen uppmuntras boende i området att cykla mer och anmäla sig till kampanjen. Som tack får deltagarna en presentpåse som innehåller praktiska saker att ha när de cyklar.
  • Intresset för kampanjen har varit stort. Hittills har 272 personer anmält sig till kampanjen
  • Under kampanjen lånas el-cyklar ut. På två dagar anmälde sig 30 personer. Nu har anmälan stängt. Cyklarna kommer att delas ut bland några av de som anmält intresse.


Frågor

Projektledare för kampanjen är Sofie Axmacher på Samhällsbyggnadskontoret. För frågor gällande kampanjen kontakta Sofie via mail sofie.axmacher@norrkoping.se eller telefon: 011-15 11 58.