15 juni 2018

"Här bygger vi människor"

Esmeralda är en av de första nyutexaminerade kockarna.

Esmeralda är en av 9 elever som nu blir nyutexaminerad kock. Hon är bland de första som gått det speciella yrkesprogrammet inom restaurang som är kombinerat med studier i svenska som andraspråk (SVA).

Nu är det dags för examen för de 9 eleverna som gått den gymnasiala yrkesutbildningen inom restaurang och livsmedel kombinerat med studier i svenska som andraspråk (SVA-restaurang). Det startade som ett pilotprojekt för två år sedan, men har nu blivit en permanent utbildning. I programmet kan man antingen välja att läsa 3 terminer och bli köksbiträde, eller så kan man läsa 4 terminer för att bli kock.

"Handlar om vilja"

Esmeralda är 38 år, och kom till Sverige från El Salvador år 2006. Innan SVA-restaurang pluggade hon SFI och jobbade som städerska. Under utbildningens gång har hon arbetat extra inom skolkök och på en restaurang här i Norrköping. Det är viktigt för Esmeralda att arbeta och försörja sig själv.

- Jag ville ha en utbildning jag kunde få nytta av, något jag kunde bli något av. Så för att komma någonstans började jag plugga på Komvux, säger Esmeralda.

Att bli kock var inget Esmeralda först tänkt på. Efter att hon börjat på Komvux blev hon tipsad om att utbildningen skulle starta, och så började hennes resa till kock.

- Det har ibland varit tufft, men det handlar om vilja, bara man vill så klarar man det.

"Här bygger vi människor"

Nina Rombo är en av yrkeslärarna på Astar och Jeanette Badea är SVA-lärare, på Komvux i Norrköping. Jeanettes uppdrag är att genom utbildningens gång lotsa dem genom språket och Nina lär ut det praktiska och teoretiska som hör yrket till.

- Det är mycket terminologi inom restaurangbranschen som de behöver ta in. Som kock krävs det att du är kommunikationsbar, förstår termer och muntliga kommandon. Det är snabba puckar i ett restaurangkök, säger Jeanette.

Både Nina och Jeanette vittnar om att dessa elever verkligen kämpat, men det har emellanåt varit tufft.

– Här bygger vi människor. Många har kommit hit och kan inte ens öppna en dator, för att efter två månader lämna in uppgifter via internet. Det har varit frustration och tårar emellanåt, men vi tar oss igenom det. De här eleverna är förebilder för de som kommit hit efter dem, säger Nina Rombo, yrkeslärare från Astar.

Person håller upp nybakat bröd

Alla som påbörjade utbildningen har fullföljt den och nästan alla i klassen har redan fått arbete i olika omfattning, som till exempel vikariat, sommarjobb och extrajobb.

- Det brukar ta cirka 6-7 år från det att man kommer till Sverige till dess att man är integrerad med språk, bostad, jobb etcetera. Men tack vare den här utbildningen har vi lyckas korta ner tiden till 3-4 år, säger Jeanette.

Efter utbildningen

Alternativen efter utbildningen är många beroende på vilket intresse man har: Skolkök, restauranger, konferens, kvälls- eller dagsjobb. Flera av eleverna vill även vidareutbilda sig efter den här utbildningen:

- Vi ser ju att det finns stjärnor vars mat man blir helt mjuk i knäna av att äta, Säger Nina.

Stort grattis och lycka till önskar vi till Norrköpings nyblivna kockar!