8 november 2018

"Här är alla glada och då blir man själv glad"

Rokan och Jonathan besöker ofta Frinavets fritidsgård och på fredag ska de klippa bandet när det är dags för nyinvigning på fritidsgården. FOTO: Emma West/Norrköpings kommun

Det är snart två år sedan branden i idrottshallen i Navestad. Fritidsgården Frinavet som håller till i en del av byggnaden fick sina lokaler förstörda och har sedan dess varit i tillfälliga lokaler. Men nu är lokalerna renoverade och på fredag 9 november är det dags för nyinvigning.

Det är full aktivitet inne på fritidsgården. Musik hörs inifrån en del av lokalerna och genom ett fönster skymtas ett gäng dansande ungdomar. Kerstin Vigren är fritidsgårdsföreståndare och berättar att det är en av dansgrupperna som övar inför dansuppvisningen på fredag.

Vi kommer ha massor av aktiviteter här på fredag, mycket musik, dans och sång. Och bandklippning tre gånger. Det kommer bli superbra, säger Kerstin.

Frinavet är ett hus med stora möjligheter. Här finns en studio, ateljé och café och ingenting är omöjligt, bara man vill jobba för det man vill uppnå.

Vi jobbar mycket med delaktighet och inflytande. Ungdomarna får lämna in önskemål vad de vill göra. Vi har en styrelse med ungdomar som tittar på önskemålen som kommer in och vad som behöver göras för att genomföra aktiviteten. Vi som personal stöttar och fungerar som bollplank.

Gruppverksamheten är central på Frinavet, oftast är grupperna kopplade till någon form av tema. Det finns dansgrupper, musikgrupper, en fjällgrupp som arrangerar resa till fjällen, en matgrupp och mycket mer. Initiativtagare till grupperna är besökarna.

Jag brukar säga att ingenting är omöjligt. För något år sedan var det en grupp ungdomar som ville åka till New York. Pengar till resan fanns inte, så tillsammans fick vi klura på hur vi skulle lösa det. Någon hade en idé om att arrangera barnkalas. På så sätt fick gruppen in pengar och kunde genomföra resan. De växte jättemycket som människor, berättar Kerstin.

Rokan och Jonathan är två besökare som ofta hänger på fritidsgården.

Vad är det bästa med Frinavet?

Här är alla glada och då blir man själv glad, säger Rokan. Jonathan fyller i: Man kan göra vad man vill här och ingen gör narr eller skrattar åt en.

Det lyser i ögonen på båda när de berättar om alla grupper som de är med i och att de ska klippa band på fredag.

Nyinvigning på fredag 9/11 - detta händer

  • klockan 10.00 förskolebarn får se en miniföreställning med clownen Banjo
  • klockan 15.00 barn 10-12 år med dans, sång och uppträdanden
  • klockan 19.00 öppet hus med dans, sång och uppträdanden
  • Vid varje tillfälle blir det bandklippning och tilltugg.

Plats: Frinavets fritidsgård, Spelmansgatan 12, Norrköping. Varmt välkommen!

Gilla Frinavet på Facebook