27 mars 2019

Framgångssagan Emelie Schepp

Hon har skrivit fem kriminalromaner, blivit utsedd till årets deckarförfattare tre år på rad, och nyligen fått sin egen deckarvandring i Norrköping. Emelie Schepps böcker har sålts i drygt 1,5 miljon exemplar i ett 30-tal länder. En rätt frän bedrift, minst sagt.
– Att det skulle gå så fort hade jag ingen aning om, säger Emelie Schepp om framgångssagan.

Porträttbild på författaren Emelie Schepp som står lutad mot en vägg.

Sedan starten 2013 har författaren Emelie Schepp gett ut fem böcker om åklagaren Jana Berzelius. Foto: Eva Lindblad

 

Det är en solig dag i mars. Den sista snön har smält bort från Norrköpings gator, och solen värmer om kinderna som inger hopp om att det äntligen är vår. När redaktionen når Emelie Schepp över telefon är hon mitt uppe i releasen av sin senaste bok Broder Jakob, som är hennes femte bok om Jana Berzelius sedan starten 2013. Hon får svara på frågan: Hur känns det?

– Det är jätteroligt att det är många som vill läsa om Jana och alla hennes utmaningar som finns i böckerna. Att det skulle gå så fort hade jag ingen aning om. Den första boken, Märkta för livet, skrevs på kvällar och helger. Nu kan jag ägna mig åt skrivandet på heltid. Det är jag väldigt tacksam för, säger Emelie Schepp.

”Vet inte var jag fick modet ifrån”

Just boken Märkta för livet fick Emelie sin första, och enda, refusering på. Den kom efter två veckor. Då tiden gick, och hon tröttnade på att vänta in andra förlag, startade hon tillsammans med sin man Henrik istället sitt egna.

– Jag vet inte var jag fick modet ifrån, men jag trodde på Jana. Att läsarna röstat fram mig som årets deckarförfattare visar att jag trodde rätt.

Varför blev det just Jana Berzelius?

– Jag har alltid fängslats av deckare och spänning, det var liksom inga tvivel på att skriva en deckare. Jag ville skriva om en karaktär som är udda och har ett våldsamt förflutet. Hur våldsamt hennes förflutna skulle vara visste jag inte förrän 2012 då jag började läsa på om ämnet barnsoldater. På så vis föddes Janas bakgrund. Hon är ju en dubbelkaraktär. Å ena sidan en framgångsrik åklagare, å andra sidan vill hon hålla sin bakgrund hemlig, och då inte helt följa lagen alla gånger.

Ser du några likheter mellan dig själv och henne?

– Vi är absolut inte lika. När jag började skriva om Jana ville jag inte ha med tankar och åsikter från mig själv, men nu har jag ju levt med Jana i sex år, säger Emelie Schepp och skrattar innan hon fortsätter:

– Vi trivs dock båda två att vara ensamma. Det hör mycket till författaryrket att vara ensam och skriva. Och jag slåss, som Jana, fast bara i mina drömmar.

 

Emelie Schepp. Foto: Eva Lindblad

 

Utspelar sig i Norrköping

Böckerna om Jana Berzelius utspelar sig i Norrköping, där Emelie under flera år bott med sin familj. Deckarsuccén innebär en hel del resande, och för familjens skull bor de nu sedan två år tillbaka i Motala, där Emelie är uppvuxen. I Norrköping är platserna runt strömmen de hon gillar bäst.

– Platserna som beskrivs, framförallt i Broder Jakob, där har strömmen en av huvudrollerna. Jag gillar närvaron av vattnet och strömmen präglar staden. Vattnet tar så många olika omvägar in till stan. Det är så fint! Staden har verkligen tagit vara på vattnet jättebra, säger Emelie Schepp.

Får egen deckarvandring i Norrköping

Den hyllade deckarserien har lett till en guidad vandring i författarens fotspår. Där kopplas berättelserna om huvudkaraktären Jana Berzelius ihop med Norrköpings industrihistoria. Vandringen går genom industrilandskapet utmed Motala ström, till platser där huvudpersonerna bor och lever. Givetvis även till platserna där böckernas mer dramatiska scener utspelar sig.

– Att få visa upp mitt Norrköping för alla läsare är jätteroligt! Norrköping är en fantastisk deckarstad! Intresset har varit enormt, och det är fullbokat på flera datum har jag redan fått höra.

Vill du också uppleva berättelserna om Jana Berzelius i miljöerna där böckerna utspelar sig? Boka din plats på Upplev Norrköpings hemsida (extern länk).

”Kommer bli en fortsättning”

– Jag befinner mig i ett härligt omtumlande kring fasen att släppa en bok. Men det kommer bli en fortsättning av serien om Jana. Jag lämnar en ”cliffhanger” i boken Broder Jakob. Jag får skynda mig att skriva nästa bok, säger Emelie Schepp glatt innan intervjun avslutas.

När den boken släpps får framtiden avgöra.