7 december 2018

Ett föreläsningsproffs som vill beröra

Charbel Gabro vid Strömmen i Norrköping

Charbel Gabro, en av Sveriges 100 bästa föreläsare, har redan inspirerat tiotusentals människor runt om i landet.

Med ett fokus på att ”Integrera flera” har Charbel Gabro blivit en av Sveriges 100 bästa föreläsare. Nu drömmer Norrköpingssonen, som ser scenen som något av sin terapeut, om att en gång fylla Louis De Geer Konsert & Kongress

När Charbel Gabro sträcker fram näven för att hälsa gör han det med en illa dold grimas.
– Ischias, förklarar han med en axelryckning.
– Jag har precis varit hos sjukgymnasten. Men jag vägrar låta ischias bli ett hinder för det jag vill uträtta.

Integrationist har han kallats, föreläsningsproffs likaså, den 36-årige Norrköpingskillen som egentligen skulle bli teolog men som för ett par år sedan valde ett annat spår i livet. Ett spår som en vanlig vecka nu tar honom till orter och stadsdelar som Ulricehamn, Söderköping, Ljungby och Angered.
– Jag börjar bli en mästare på geografi. Det var inget jag trodde när jag fick mitt första betalda uppdrag och hamnade i Södertälje istället för Norrtälje.
Charbel Gabro var bara 23 år när han för första gången stod på något som påminde om en ”scen” och fick känna av hur det var att möta en publik.
– Då pratade jag inför ungdomar på Missionskyrkan i Oskarshamn. Då som nu pratade jag om min bakgrund med allt från flykten till Syrien och alla kulturkrockar man möter här i Sverige. Men den nervositeten jag kände då finns inte kvar idag.

Prisad föreläsare

13 år senare är Charbel en av Sveriges 100 bästa föreläsare – det har han ett skrivet bevis på – och med föreläsningen ”Integrera Flera” har han inspirerat tiotusentals människor runt om i landet.
– Jag tror att jag berör eftersom jag är transparent, öppen och ärlig. Utan att klä mig i en offerkofta vill jag berätta hur det kan kännas att komma till ett helt nytt land; att ha sin syrianska programmering i grunden och sedan försöka tolka det svenska systemet. Klart att det blir kulturkrockar då. Och sårbarheten jag visar upp gör mig speciell, säger Charbel.

Utan omsvep berättar han om de destruktiva ungdomsåren, om missbruk och mobbing.
– Varje gång jag ställt mig frågan varför jag var ond så landar det i ett svar om trauman jag genomlevt. Och vissa trauman har berott på kulturkrockarna. Scenen är som en terapeut, det är där jag får möjlighet att reflektera och försöka förstå mig på mitt gamla jag.

Vill stötta de som är rädda

Sedan två och ett halvt år tillbaka lever Charbel på sina föreläsningar, ett kvitto på att beslutet han tog var rätt.
– Det blev kalabalik inom familjen när jag berättade att jag skulle säga upp mig från min fasta tjänst som livscoach åt nyanlända för att ägna mig helt åt föreläsandet. De flesta i min
närhet var emot beslutet. Men jag har precis som mamma alltid gått min egen väg. Det är jag stolt över.

Är du den förebild du själv saknade vid en viss tidpunkt i livet?

– Exakt så. Jag vill vara personen som jag själv behövde, men också som mina pedagoger och föräldrar behövde. Jag vill stötta andra rädda personer.

Vid sidan av föreläsningarna har Charbel många andra järn i elden. När han inte startar nya fotbollslag för utsatta drar han igång workshops för ungdomar samt samtalsgrupper för män.
– Sedan ett år tillbaka träffas vi en gång i veckan här i Norrköping. Vi tar bort mobilerna och klockorna och sätter oss i en cirkel. Sedan talar vi om mansroller, drömmar och besvikelser. Jag hjälper grabbarna att sätta ord på sina tankar och känslor, och ibland kan jag genom mitt nätverk även hjälpa dem ut i arbetslivet. Det är mitt sätt att ge tillbaka till mina
gator och torg, till mitt Norrköping.

Vad har Norrköping betytt för dig i livet?

– Trygghet framför allt. Jag har mitt allt här. Just nu föreläser jag framför allt på skolor och för myndigheter runt om i landet, men en dröm jag har är att fylla hela Louis De Geer-hallen. Jag vill verkligen få inkludera Norrköping på riktigt.