19 december 2018

”En stadsarkitekt ska vara någon man har stort förtroende för”

Bild på stadsarkitekten Karin Milles

Karin Milles, stadsarkitekt Norrköpings kommun.

 

Orden är Norrköpings stadsarkitekt Karin Milles, som i en lång intervju i tidningen Arkitekten berättar om sitt uppdrag, strider hon både vunnit och förlorat och om en nyvunnen status för stadsarkitektrollen.

För ungefär fem år sedan återvände Karin Milles till sin barndomsstad Norrköping. Staden hon lämnade på 1990-talet för att läsa till arkitekt på KTH i Stockholm. Hon återvände till en stad som efter tuffa år börjat leva upp igen. Industrilandskapet hade öppnades upp, universitetet lockade allt fler studenter, fler företag etablerades och folk började flytta in till stan.

Karin säger till tidningen att historiskt sett har Norrköping legat i framkant när det kommer till arkitektur, men att år av fabriker som stängdes och rivningar i stadskärnan har lett till att hon, med drivna kollegor, har jobbat hårt för att Norrköping ska återta tronen som en av Sveriges främsta arkitekturstäder.

Riktlinje för arkitektur

För att återta tronen och behålla den arkitektoniska kvaliteten i byggprojekten har kommunfullmäktige i Norrköping antagit en riktlinje för arkitektur och kommunen skriver nu in i sina markanvisningsavtal att stadsarkitekten ska godkänna bygglov, ändringar i bygglov och även bygghandlingarna.

”En stadsarkitekt ska vara någon man har stort förtroende för, någon som kan och får sätta ner foten om vad som är okej och inte. När alla förstår värdet av vår kompetens och förmår dra nytta av den, då ser vi en ny vår”, säger hon till tidningen.

Läs hela intervjun med Karin Milles här

Vy över Norrköpinsg stadskärna med strykjärnet i fokus.

”I Sverige är vi ibland för bra på att planera, exempelvis när vi utvecklar nya stadsdelar. Vi lämnar ingen yta orörd och jag tror att det är ett stort misstag. Det är de lite bortglömda platserna som triggar människors fantasi och upptäckarlust. Gammalt och nytt, orört och planerat i kombination är nog det bästa receptet”, säger Karin Milles till Arkitekten.