8 maj 2019

Elever till final i tekniktävling på SAAB

Hugo Josefsson, Cecilia Steiner, Christer Fuglesang och Fedra Sevelius med bidraget ”Skyddsnät till flygplansmotor”.

Det var i höstas det kom en inbjudan från SAAB till elever på högstadiet i Östergötland om att delta i en teknikutvecklingstävling. Från 25 tävlande bidrag valdes 2 stycken ut som fick komma till Saab Aeronautics i Linköping och presentera sitt teknikutvecklingsarbete och träffa Christer Fuglesang.

Sex elever från Navestadsskolan från åk 8 och 9 fick utmaningen att ta fram en teknisk lösning kopplad till någon typ av luftfarkost. Till detta skulle det byggas en modell och skrivas en teknisk rapport. Eleverna har jobbat med detta på tekniklektionerna och tagit fram en idé, skisser och ritningar, byggt en modell samt skrivit en tekniks rapport.

Fedra Sevelius, Hannah Ljung, Alexander Idic, Cecilia Steiner, Hugo Josefsson och Albert Hultgren 8C


Skolan fick sedan skicka in tre bidrag till tävlingen så en jury bestående av verksamhetschef Anders Pantzar och utbildningsdirektör Sofie Lindén bjöds in att välja ut dessa bland 25 tävlande bidrag från skolan.

De två bidragen var justerbar flygplansvinge samt skyddsnät till flygplansmotor. Under eftermiddagen fick eleverna förutom att presentera sina bidrag även en föreläsning av Christer Fuglesang som berättade om sin rymdresa.