14 februari 2019

Diket går från rosa till grönt

Illustrationsbild över hur Diket ska förvandlas. Bild: Framtagen av ÅWL för Castellum.

Mitt i stan, i hörnet Drottninggatan och S:t Persgatan, ligger Diket. Ett kvarter som huserar en fastighet som i folkmun är mer känd som Sternshuset. Idag finns bland annat Nordea här. Nu ska fastigheten få sig ett varmt bad och nya kläder.

Genom att bevara det som en gång var och samtidigt ge ett avtryck från nutiden ska fastigheten under 2019 renoveras. Fastighetens ursprungsfärg ska tillbaka samtidigt som fasaden kläs i stora och inbjudande fönsterpartier ut mot Drottninggatan.

Ovanlig butik

Fastigheten byggdes år 1943 men tomten är gammal, och har i det närmaste varit bebodd sedan 1600-talet. En strategiskt välplacerad tomt, i den södra delen av staden och nu mitt kring Norrköpings huvudstråk.

Fastigheten byggdes av Sterns, stod klar 1943 och än i dag pratas det om Sternshuset.

Mauritz Stern kom till Norrköping i början av 1900-talet från den ryska delen av Polen. Tillsammans med sin bror Karl byggde han upp modevaruhuset Sterns. 1913 öppnade butiken, som hette Nya Beklädningsaffären, på Drottninggatan 62.

Det var en ovanlig butik i Norrköpingsherrarnas tjänst. En butik specialiserad på kvalitet till låga men bestämda priser. Det ansågs chockerande att en butik år 1913 begärde en summa för en viss vara och sålde för det begärda priset. Köparen skulle pruta, annars hade man inte ”lurat” affärsmannen på något.

Landmärke i staden

Kundkretsen ökade för var dag. Större lokaler och större personalstyrka krävdes för att betjäna den stora kundkretsen. 1930 moderniserades lokalerna på Drottninggatan 62. Men år 1940 hade man vuxit ur lokalerna. Då fick man upp ögonen för den mindre fastigheten mittemot. Bröderna köpte den och fastigheten fick ge plats för en större. Den kom att kallas Centralpalatset och år 1943 flyttade Sveriges största och modernaste herraffär in – Sterns.

Butiken och företaget växte och kom att bli en av Norrköpings största arbetsgivare och Sveriges största modevaruhus med över 200 anställda. Man satte Norrköping på modekartan och försåg hela Sverige med mode med etiketten ”Made in Norrköping – Sweden”. 1984 tog epoken Sterns slut.

Castellum köpte fastigheten under 2015/2016, och fick ett önskemål från en av hyresgästerna i fastigheten om att skapa ett modernt och lugnt intryck.

- Vi började gräva i husets historia och hittade bilder från förr. När fastigheten var grön istället för dagens rosa nyans. Att till detta skapa stora fönsterpartier och att låta förr möta nu blev resultatet. Det är helt i linje med vår ambition att vara en aktiv och drivande part i Norrköpings stadsutveckling. Att bidra till att skapa en attraktiv stadskärna, att bo och verka i, säger, Cecilia S Aldén, affärsområdeschef på Castellum och fortsätter:

- Vi tror och hoppas att fastigheten med sin nya fasad blir ännu ett landmärke i vår vackra stad.

Renoveringen startar under april/maj och beräknas vara klar under hösten 2019.

 

Arkivbild över Sternshuset under 1950-talet.