1 april 2019

Digital mötesplats för unga i Hageby

Nu är DigIT på Mirum galleria i Hageby invigt. DigIT är en mötesplats, där barn och ungdomar får möjlighet att prova på, och utveckla sina digitala intressen och kunskaper.


Projektet är ett samarbete inom Kultur- och fritidskontoret på Norrköpings kommun, med syftet att uppmuntra digital kreativitet, och att öka digital delaktighet i Norrköping. DigIT smygöppnade i Mirum Gallerias lokaler i december 2018, och är nu i full gång med sin verksamhet. 

- Vi har haft öppet sedan december för att få en överblick över vilket intresse som finns. Nu vill vi fira att DigIT har etablerat sig här med en officiell invigning, säger projektledare Hanna Järvinen.

På DigIT finns en handfull stationära datorer, mikrofoner, keyboards, hörlurar, VR-glasögon och iPads. Genom samverkan mellan Stadsbiblioteket och Kulturskolan, och med gästspel från till exempel Cnema och Visualiseringscenter arrangeras olika workshops. En av de ungdomar som brukar besöka DigIT är Matyas Salim, 12 år. Han brukar vara där fyra gånger i veckan för att prova på olika former av digitalt skapande.

- Jag tycker att det är jättebra att DigIT finns. Det är som en fritidsgård, där man kan göra aktiviteter på ett tekniskt sätt. Jag brukar arbeta med photoshop, musik, videoredigering och programmering när jag är här, säger han.

DigIT har öppet veckodagar och lämpar sig för åldern 10-19 år, beroende på intresse. Projektet kommer att pågå året ut, sedan är förhoppningen att det ska fortsätta som en del av den ordinarie verksamheten.

- Vi vill att DigIT ska stärka de individer som kommer hit, och uppmuntra intresset som finns. Vårt mål framöver är att erbjuda en ännu större variation av workshops när det gäller digitalt skapande, men även upplevelser i den digitala världen, säger Hanna Järvinen.

Läs mer om DigIT här: https://www.gotabiblioteken.se/web/arena/digit