1 oktober 2019

Det lokala i fokus under årets Norrköping Light festival

Människor som besöker Norrköping Light festival. På bilden finns också en skylt med texten I love Norrköping. 

Norrköping Light festival. Foto: Norrköpings kommun

Nu är det klart att det blir en ljusfestival för Norrköpingsbor och besökare även i vinter – och när Norrköping Light Festival nu går in på femte året blir det helt i regi av Norrköpings kommun tillsammans med det lokala näringslivet och lokala kreatörer.

– Det är jätteroligt att ljusfestivalen har blivit ett så omtyckt och etablerat evenemang i Norrköping. Även om vi självklart har uppskattat samarbetet med Amsterdam enormt är vi stolta och glada över att nu kunna driva den vidare i egen regi. Redan förra året hade vi flera lokala ljusinstallationer, och jag ser verkligen fram emot att få följa hur Norrköping Light Festival kommer att utvecklas när den lokala samverkan nu fördjupas ytterligare, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

Lyfter fram lokal talang och teknik

Precis som tidigare år kommer Norrköping Light Festival att omfatta en rad konstverk, som presenteras längre fram under hösten. I år är tanken att lyfta fram den talang och teknik som finns i kommunen och Norrköping kommer därmed att prydas enbart av lokala installationer under årets Light Festival.

– Det känns väldigt spännande att detta i år blir vår alldeles egen ljusfestival som får lysa upp för både Norrköpingsbor och besökare i vintermörkret, och projektgruppen är i full gång med det förberedande arbetet. Något vi har med oss är det stora intresset för både ljusruset och de guidade turerna, så det hoppas vi kunna fortsätta med även i vinter, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator, Norrköpings kommun.

Tillgänglig för alla

Festivalen är tillgänglig för alla, och har snabbt blivit ett uppskattat inslag i Norrköping under december och januari. Intresset inom det lokala näringslivet är också stort och många företag har valt att engagera sig, liksom det lokala kulturlivet.

– Under helgen har vi sett hur välbesökt Kulturnatten är, vilket till stor del grundar sig på den fantastiska kraft och skaparglädje som finns här i Norrköping. Att Norrköping Light Festival nu utvecklas vidare är också ett bevis för den kraften. Tillsammans med andra populära lokala evenemang som Sagojul på Kolmården, Jul i Värmekyrkan och Nyårspromenaden står Norrköping verkligen ut bland andra svenska städer under de mörkaste månaderna, säger Olle Johansson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Norrköping Light Festival planeras att invigas den 29 november och kommer att visas till och med den 31 januari.

Texten är ett pressmeddelande från Norrköpings kommun.