18 oktober 2018

”Det handlar mycket om att ge kärlek”

Gunilla och Rolf Grenestam började som kontaktfamilj, men har varit familjehem de flesta av åren som uppdragstagare. Foto: Josefine Johansson/Norrköpings kommun

Gunilla och Rolf Grenestam sitter vid köksbordet i lägenheten i Vidablick och tittar ut genom fönstret. På utsikten och på de gulnande löven på träden. Som familjehem under nära 40 års tid har Gunilla och Rolf gett mycket av sig själva, men också fått mycket tillbaka.

Det började med att Gunilla och Rolf Grenestam ansökte om att få bli kontaktfamilj när de bodde i Finspång. Året var 1979 och de skulle få ta hand om två barn som Gunilla kände från jobbet på förskolan.
- Att jag inte gav upp efter den där första helgen är egentligen konstigt. Ett av barnen var livrädd och borrade gråtande ner sig i baksätet i bilen och vägrade gå ur, berättar Rolf Grenestam.

- Min bror var polis och kom och behövde prata med mig den där eftermiddagen då jag hämtat barnen. Som av en slump kom även en annan polis och då blev det väl för spännande för pojken i baksätet att sitta kvar, så han kom fram, fyller Gunilla Grenestam i.

Har haft olika uppdrag

Att ta sig an uppdraget som kontaktfamilj var nytt för familjen Grenestam, men Gunilla hade erfarenhet.
- Jag hade med mig mycket från yrket. Men de barn som vi har haft hos oss genom åren har haft olika behov, andra behov än de barn som jag mött i mitt yrke, säger Gunilla som i dag är rektor på en skola.

- Vi har under våra år som familjehem velat hjälpa dem som haft en svårare problematik. Vårt första familjehemsbarn hade en funktionsvariation och när han kom till oss var han utåtagerande, fortsätter Rolf.

Gunilla och Rolf hade bott grannar med pojken och känt honom sedan födseln.
- Först var vi kontaktfamilj för honom, men en dag kom mamman och sa bara att hon inte orkade längre. Efter en utredning så föll det sig så att han vid två års ålder flyttade till oss och sedan bodde han kvar tills han var 24 år. Det är den längsta placering vi har haft, säger Gunilla.

Handlar om att ge kärlek

Genom åren har de haft flera långa placeringar, ibland två barn samtidigt.
- Vi har fått så otroligt mycket bra hjälp under våra år som uppdragstagare. En psykolog sa till mig en gång ”var en container och låt det som sägs till dig bara landa i containern, så tömmer du och jag containern sedan när vi ses”. Det har jag tagit med mig genom alla år, säger Rolf som idag är pensionär, men som tidigare arbetat med olika chefsuppdrag.

Gunilla förklarar att de aldrig tagit sig an uppdrag för pengarnas skull.
- Tron på att vi gör något som gör att barnen mår bättre, har gjort att vi orkat, fyller Rolf i.

- Det handlar mycket om att ge kärlek, värmen måste finnas. Jag har aldrig sagt till barnen att de ska kalla mig mamma, ville de det så har de fått det. Men för mig har det här med blodsbanden varit viktigt och att se till att barnen har relationer med sin familj, säger Gunilla.

Enklare att vara familjehem

De tycker båda att det är enklare att vara familjehem än kontaktfamilj.
- Du kan inte påverka så mycket som kontaktfamilj. Du kan bidra med avkoppling och trevligheter den tiden du har dem, men du kan inte påverka deras vardag. Att vara familjehem är roligt och utmanande. Jag är stolt över det jag har gjort, berättar Gunilla.

Fortfarande kontakt med nästa alla

Rolf och Gunilla Grenestam slutade som familjehem 2012 och fram till i höstas har de inte haft några uppdrag. Men då kom Emma.
- Vi hade träffat Emma några gånger tidigare för vi hade gemensamma vänner med hennes familj kan man säga. Och när Emma behövde en ny kontaktfamilj kändes det naturligt att det skulle vara vi, berättar Gunilla.

- Vi har faktiskt kontakt med i stort sätt alla barn och ungdomar vi varit uppdragstagare för och det är fantastiskt att ha fått möjligheten att ge en människa något att ta med sig ut i livet, avslutar Rolf.

Fotnot: Emma heter egentligen något annat.

Mer om de olika uppdragen inom familjehemsenheten finns här.