6 november 2019

Charbel Gabro – Sveriges bästa talare 2019

Charbel Gabro

Charbel Gabro vann Narren Priset, Årets Talare genombrott 2018 och Stora talarpriset 2019. Han fick ta emot priset och utnämningen till Sveriges bästa talare 2019 vid en ceremoni i Uppsala på måndagen.

– Jag är målös och chockad. Jag hade inte väntat mig det här. Bara att vara nominerad tillsammans med sådana talare som Greta Thunberg, Inger Hansson, Jonas Gardell och Carina Bergfeldt var stort, säger Charbel Gabro och har glädjetårar i ögonen.

Charbel Gabro, 37 år, är från Syrien. Han kom till Sverige som 4-åring. Idag ståtar han med titeln Sveriges bästa talare.

"Gjort en lång och tuff resa"

– Det är så många som jag har att tacka för det här priset. Jag har gjort en lång och tuff resa i livet. Och det känns så stort att få det här priset, säger Charbel Gabro.

Han är en av de mest anlitade föreläsarna i Sverige. Han talar mångfald, integration och inkludering. Hans föreläsningar brukar inte lämna någon oberörd.

– Jag pratar om hur det är att inte känna sig inkluderad i samhället. Jag vet själv hur det känns att inte känna sig som en del av vårt samhälle, säger han.

Charbel Gabro liv som tonåring präglades hans liv av frustation över samhället. Senare levde han med destruktivitet, spelmissbruk och självmordstankar. För drygt 14 år sedan när han insåg att han själv var tvungen att ta tag i sina bekymmer.

Idag står han stadigt mitt i livet och försöker få både invandrare och svenskar att våga tala om frågor som många andra hyschar om.

Motivering av vinnaren Charbél Gabro

”Han är föreläsaren som älskar att beröra – och utmana vår tankevärld. Med en sällsynt närvaro griper han tag i frågor om mångfald, integration och inkludering. Han ifrågasätter och skakar om. Med sin begåvade retorik lika mycket kompetensutvecklar han svenskfödda som utlandsfödda att lyfta blicken, se sig själva utifrån och höja medvetenheten om vad goda relationer innebär på djupet. Med stort hjärta gör vår vinnare skillnad och hjälper andra till framgång.” Stora Talarpriset 2019 går till, Charbél Gabro.

Charbel Gabro

Stora Talarpriset är Sveriges största och enda oberoende pris. Ett bevis på vem som är Sveriges bästa talare. Tio talare nomineras av P&P Meetings och varje jurymedlem har möjlighet att nominera ytterligare en talare. En vinnare tas fram efter att juryn lagt sina poäng som bedöms efter kriterier för vad som kännetecknar en bra talare. Syftet med priset är att uppmärksamma talekonsten och det arbete talare gör för att berika andra med kunskap, inspiration och motivation.

Nominerade 2019 var: Greta Thunberg, Jonas Gardell, Carina Bergfeldt, Annika R Malmberg, Ami Hemviken, Barbro Fällman, Björn Natthiko Lindeblad, Charbel Gabro.