6 oktober 2019

"Att se lyckliga barn är underbart"

Höskullen var populär bland barnen. FOTO: Josefine Johansson, Norrköpings kommun

En lördag i mitten av september träffades familjehem och jourhem på Hylinge gård för att träffa djuren på gården, grilla korv och samtidigt umgås med andra i samma situation.

Det var familjehemsenheten som tillsammans med familjen Eriksson på Hylinge gård bjöd in till en heldag på landet.
– Det är fantastiskt att vi kunde samarbeta med familjen Eriksson, som också själva är uppdragstagare. Familjerna som kom fick möjlighet att prova på ponnyridning, snickra, gå tipspromenad, hoppa på höskulle och mycket mer. Självklart värmer det även i hjärtat att få ge tillbaka något till våra uppdragstagare för allt det viktiga arbete och engagemang de lägger ner, säger Ingela Klint, enhetschef på familjehemsenheten i Norrköpings kommun.

Jourhem blev ett bra alternativ

Bland de cirka 70 besökare som kom till gården denna dag, fanns Kjell Petersohn tillsammans med sin fru, deras två barnbarn och så klart de två jourhemsplacerade barnen som de har hand om just nu.
Varför ville ni bli jourhem?
– Vi ville inte ha för långa uppdrag eftersom vi är för gamla för att binda upp oss i så lång tid framöver som det kan bli om man är familjehem. Då blev jourhem ett bra alternativ, berättar Kjell Petersohn.
Som jourhem är uppdragstagaren beredd att ta emot ett barn när som helst på dygnet och placeringarna sträcker sig upp till cirka fyra månader. Kjell Petersohn tycker att han ändå hinner skapa en relation med barnen som kommer.
– Det tycker jag, någon här har redan börjat kalla min fru för mormor till exempel. Gemensamt för jour- eller familjehem är att man tycker att det är viktigt. Det ger ju både en själv och barnen mycket tillbaka. Jag har själv haft en bra barndom och fått mycket gratis, därför vill jag nu dela med mig och göra något för barnen. Dessutom har det alltid varit mycket barn i vår familj, säger Kjell Petersohn.

Vad tycker du om den här dagen?
– Jättebra! Det är viktigt att få träffa andra uppdragstagare, säger Kjell Petersohn och fortsätter:
– Vi har arbetat med helt andra saker tidigare men det här känns som det viktigaste jobb jag har haft. Det här gör vi i stället för att gå i tidig pension. Vi gör något meningsfullt som gör skillnad. Även om man känner sig otillräcklig ibland, så kan det här vara det bästa alternativet just nu.

Alla borde prova på

En annan familj som var på plats på Hylinge gård var Louise Henriksson och Mikael Lundqvist.
– Det här var ett trevligt initiativ, att träffa andra familjehem och djuren på gården. Barnen har fått prova på att rida och det var populärt, säger Louise Henriksson.
Louise och Mikael är familjehem sedan fyra år tillbaka och har tidigare varit kontaktfamilj i många år.
– Jag skulle säga att det blir en livsstil. Och att få träffas och umgås under en sådan här dag är toppen. Vi och våra familjehemsplacerade barn har träffat jourhemmet som de först bodde hos, så det var roligt både för dem och för oss, berättar Mikael Lundqvist.

Vad skulle ni säga till dem som funderar på att bli uppdragstagare?
– Prova på! Det är värt allt. Alla skulle prova för att se hur det är. Att se lyckliga barn är underbart, säger Mikael Lundqvist.
– Det ger väldigt mycket, tveka inte utan kör bara på, fyller Louise Henriksson i.