29 november 2018

Årets elevkår finns på Hagagymnasiet i Norrköping

Elevkårens ordförande Mirjam Jonsson och vice ordförandeElin Hultberg jublar över att Hagagymnasiets elevkår tilldelats Guldgemet.

Elevkårens ordförande Mirjam Jonsson och vice ordförande Elin Hultberg jublar över att Hagagymnasiets elevkår tilldelats Guldgemet.

Hagagymnasiets elevkår har utsetts till årets elevkår och tilldelats utmärkelsen ”Guldgemet” av Sveriges elevkårer.

Guldgemet är ett pris som varje år delas ut av Sveriges elevkårer till elevkårer som under året har utmärkt sig på något sätt. Pris delas ut i kategorierna årets elevkår, årets teamwork och årets samhällsinsats. Priset som årets elevkår gick i år alltså till Hagagymnasiets elevkår.

– Vi är oerhört stolta och glada över att ha vunnit pris som årets elevkår 2018. Som relativt nystartad elevkår, med födelseår 2015, har vi fått kämpa hårt för att nå dit vi är idag. Att ge elever en mer givande skoltid är vad vi brinner för. Elevers fria rätt till organisering och engagemang är otroligt viktigt, och det känns i och med den här utmärkelsen väldigt fint att få belysa det, säger Mirjam Jonsson, ordförande för elevkåren vid Hagagymnasiet. 

– Hagagymnasiet har under många år arbetat medvetet för att eleverna ska få inflytande över sin utbildning. Det är en fråga som bland annat Skolinspektionen lyfter fram kontinuerligt att svenska skolor är dåliga på. Därför är vi oerhört stolta att de har fått det här priset, säger Jonas Eriksson, rektor på Hagagymnasiet. 

Är skapad av elever för elever

Sveriges elevkårer, som delar ut priset, är en nationell sammanslutning av elevkårer som stöttar elevkårer på gymnasiet. Det finns totalt 342 medlemsföreningar runt om i Sverige och tillsammans har de över 100 000 elever bakom sig.

I sin motivering påpekar Sveriges elevkårer bland annat att elevkåren vid Hagagymnasiet tar ansvar för inflytandefrågor och att påverkansutskottet består av flera elevombud med förankring i alla skolans program.

– Skolan är en arbetsplats som elever och vuxna delar tillsammans, och den är så mycket mer än bara läxor och prov. I klassrum och korridorer måste det få finnas utrymme till umgänge, åsikter och diskussion och det bidrar vi till i allra högsta grad. Vi tror att nyckeln till en god elevdemokrati på gymnasieskolor är att ha en framgångsrik elevkår, som är skapad av elever - för elever, säger Mirjam Jonsson.

– Hagagymnasiet tycker att samarbetet med Elevkåren fungerar jättebra. Det är mycket engagerade ungdomar som tar stort ansvar för att göra det lilla extra för våra elever på Haga, säger Susanne Gurander, ansvarig för elevdemokratifrågor vid Hagagymnasiet. 

Hela motiveringen:

”Hagagymnasiets elevkår är kanske den elevkår med brantast utvecklingskurva de senaste åren och har under sina fyra år lyckats få varje elev som medlem. Elevkåren har skapat en härlig atmosfär med en stor bredd av aktiviteter och en välutvecklad social verksamhet som innefattar allt från myskvällar till välordnade insparksfester och politiska utfrågningar. De tar ansvar för inflytandefrågor och påverkansutskottet består av flera elevombud med förankring i alla skolans program, numera samlar och stöttar elevkåren allt elevengagemang på skolan. Därför går Guldgemet för Årets Elevkår 2018 till Hagagymnasiets Elevkår.”