2 oktober 2019

1,3 kilometer äventyr för alla i Pryssgårdsparken

Nyckelpigor, slända, en nyfiken humla och en höna att sitta på. Lekplatsen för de mindre barnen i Pryssgårdsparken har djurtema. BILDER: Jennifer Jangert

Redo för en expedition? Svinga dig i lianer, bygga koja bland träden, hoppa sicksack över en mjölksnok och rida på en höna? Norrköpings nyaste park Pryssgårdsparken står redo för spännande äventyr. Och du behöver ingen flygbiljett eller safaribil för att komma hit - tvåans spårvagn tar dig hela vägen fram.

I somras blev Pryssgårdsparken klar. En 1,3 kilometer lång park med slingrande stigar, blomstrande ängar och roliga lekmiljöer. Parken sträcker sig från korsningen Norrgårdsvägen och Fiskebyvägen till Finspångsvägen, vid Östra Eneby kyrka. Hela området är belyst så parken är perfekt för lek och motion även när det är mörkt.

I höjd med Norrgårdsvägen 81-83 kan du gunga, klättra, gräva i sand och åka rutschbana. Här finns också en rolig karusell som snurrar magpirrande fort. Parken är byggd för att alla ska kunna vara med i leken. Sandlådan och karusellen kan användas av de som sitter i rullstol.  

Bilden visar en rullstolsanpassad karusell i en lekpark.

Karusellen och gungan i bakgrunden är anpassade för de som sitter i rullstol.

Den här delen av parken har djurtema. Stora nyckelpigor och en slända klättrar på klätterställningarna, en nyfiken humla kikar ner på gungan och en höna sitter redo för att låta glada barn klättra och rida på ryggen.

- Djuren har enheten Natur och Bygg gjord. Med motorsåg har de sågat ur djuren ur ett enda stycke trä. De har gjort ett helt fantastiskt arbete, säger Kim Lindberg, projektledare vid Norrköpings kommun. 

Inne i parken breder en härlig äng ut sig. Ängen är byggd med en osynlig damm, en sänka med ett dike för att kunna ta hand om regn. Efter ett rejält regnoväder kommer diket att förvandlas till en porlande bäck. Men den här delen av parken är inte bara praktisk, den är också fin. Just nu blommar blåklint, vallmo och baldersbrå i gräset och gör ängen fylld med härliga färger.

Bilden visar en trähöna, utsågat med motorsåg.

Trähönan är en rolig lekskultptur som vill ha glada barn på ryggen.

Och när hungern blir stor kan du bege dig in i parken, i höjd med Herdegatan. Här finns nämligen en stor grill så du kan fylla på energi. Hamburgare, pinnbröd, marshmallows eller en klassisk banan med smält choklad - du bestämmer! Runt grillen finns många sittplatser, på stockar och kubbar. Och när du väntar på att glöden ska bli fin kan du svinga dig i en lian, leka inte nudda mark, klappa mjölksnoken (i trä!) eller tävla i hinderbanan. Hinderbanan kan även vuxna använda som ett enklare utegym.

Pryssgårdsparken är en park för lek, bus och äventyr året runt. På vintern förvandlas kullarna till kittlande pulkabackar för stora som små.

Bilden visar en hinderbana i trä, där man kan gå på kubbar och gå armgång.

Hinderbanan, som även kan användas som ett enklare utegym, finns intill grillplatsen och har sällskap av en mjölksnok.

Kartbild över Pryssgårdparken, som sträcker sig från Fiskebyvägen till Finspångsvägen.

Här finns den 1,3 kilometer långa parken för alla äventyrare, stora som små.