11 juni 2018

Från minicamp till Sveriges största sportläger

Stadium Sportscamp

1995 genomfördes första Stadium Sports camp med tre huvudsporter. Nu – 23 år senare har den vuxit till 21 huvudsporter, och finns även sedan förra året i Halmstad.
– Det känns fantastiskt, säger Helena Frykholm, huvudansvarig för Stadium Sports Camp Norrköping.

Stadium Sports Camp är Sveriges största sportläger. Till en början var det fotboll, ishockey och basket som var huvudsporterna. Senare har hela 18 stycken tillkommit, bland annat friidrott, multi, simning och rugby.

Hur ser du på Campens utveckling?

– Det känns fantastiskt att ge möjligheten för barn och unga att röra på sig. Vi hade inte heller kunnat expandera om det inte vore för Himmelstalundsområdets utveckling, med bland annat Stadium Arena. Sen vill vi även att föreningarna ska få en ”kick-back” för det arbete som de lägger ner för att få det här att funka.

Anordnar även dagverksamhet

Tjejer och killar mellan 11-14 år deltar under en vecka i någon av huvudsporterna, med undantaget att ”Campens” sista vecka är även 15-åringar välkomna. Sedan några år tillbaka anordnas även dagverksamhet där 8-10-åringar får testa på olika sporter på dagtid.

– Tanken är också att barnen som besöker ”campen” ska få upp ögonen för andra sporter än den man valt själv att vara med på, förklarar Helena.

Vad har idrotten för betydelse för barn och unga tycker du?

– För mig suddar idrott och aktiviteter ut gränser som kan finnas mellan barn och människor. Det går alltid att hitta vägar att samarbeta. Att göra saker ihop bidrar till en fin gemenskap.

Under Stadium Sports Camp serveras det drygt 170 000 portioner mat, och de över 6000 anmälda deltagarna har cirka 1000 ledare omkring sig. Samtidigt byggs även en 2500 kvadratmeter stor fritidsgård upp (som kallas för Activity Town) där deltagarna kan spela spel, prova instrument eller bara hänga. Varje vecka inleds också med en invigning i Stadium Arena – där Sigrid Bernson i år kommer att uppträda.

Vad tror du om sommarens läger?

– Det känns som att jag säger det inför varje sommar, men i år kommer det bli den bästa sommaren någonsin, säger Helena Frykholm.