Musikåret i Norrköping

Här hittar du ett kalendarium/Lista över hur musikåret ser ut i Norrköping. Vilket evenemang ska du gå på? Se Upplev Norrköpings hemsida för kalendarium och det samlade kulturutbudet!

 

Livekarusellen

livekarusellen.se

Livekarusellen är Studiefrämjandets turné där band får stå på scenen, möta andra band, utvecklas och få feedback från en jury. Livekarusellen jobbar för en jämställd musikscen och tar emot alla oavsett musikstil, erfarenhet och studieförbund. Under våren startar turnén lokalt med ”Katapulten” och avslutas med en nationell final i maj. Samarbete med fritidsgårdar, föreningar och lokala arrangörer.

Kulturskolans Melodifestival

Kulturskolans Melodifestival är ett arrangemang producerat av Kulturskolan för Norrköpings niondeklassare där de får tävla i musik med sina egenhändigt skrivna låtar, arrangerade och framförda av musikelever och lärare på Kulturskolan.
Brukar gå av stapeln i Flygeln under april och evenemanget firar 10 år 2018. Eventet gästas av artister som Kalle Moraeus och Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (s) har suttit med i juryn från starten.

Bob Marley memorial

blackamusik.com
Skärblacka har sedan 1981 hyllat Bob Marley och reggae – ofta med Kalle Baah eller någon av deras efterföljare och ättlingar i spetsen. Internationella gäster, veteraner och nya band som bidrar till det speciella Blacka-soundet samlas i mitten av maj varje år och Blacka musik arrangerar evenemanget utomhus, vid Folkets hus.

NKPG Art Music Festival 2018

I maj arrangeras en konstmusik festival där det du hör är komponerat, eller på något sätt kopplat till Norrköping. Föreningen Annan musik stöttas av Norrköpings kommun och använder flera av stadens scener samt Konstmuseet.

Wilhelm Stenhammar International Song Competition

stenhammarcompetition.se

Wilhelm Stenhammar International Song Competition, WSISC eller ”Stenhammartävlingen” är en internationell tävling av rang för sångare av högsta kvalitet. Vinnarna listas hos de stora operahusen ute världen och juryn r sammansatt av framstående operasångare, dirigenter och operachefer.

Tävlingen arrangeras vartannat år (jämna år, det vill säga 2018 nästa gång) och pågår under 8 dagar i Louis De Geer-hallen. Det är fri entré under tävlingsdagarna, där 60-80 sångare från ett tjugotal länder visar upp sig. Wilhelm Stenhammars Stiftelse i samarbete med Norrköping Kommun, Scenkonstbolaget Östergötland AB och Region Östergötland.

Viskvällar i Arkösund

upplevarkosund.se

Sommaren 2018 firar de populära viskvällarna i Arkösund 10 år. Scenen utomhus lockar ofta storpublik till gräsmattan framför scenen, som renoveras inför nästa säsong. Datum under jubileumsåret är 11, 18 och 25 juli samt 1 augusti. Fortsatt fri entré.

Skogsröjet

skogsrojet.se

”It takes a village…” Rejmyre har enats under festivalgeneralen Stefan Engström i många år nu. Föreningar, företagare, volontärer och kommunerna Finspång och Norrköping –med fler- har på olika sätt stöttat det årliga evenemanget som startade redan 2006 och även överlevde konkurrensen med Bråvalla festival. Superstjärnor kommer och går och Skogsröjet består.

Augustifesten 2019

upplev.norrkoping.se

Augustifesten är en av Sveriges största stadsfester och helt gratis. En långhelg med gatufest i centrala Norrköping där musik och underhållning för hela familjen finns tillgängligt via en ungdomszon, tivoli, marknad och musikfyrverkeri. Lokal musik och nationella stjärnor bokas in på stadens utescener och Upplev Norrköping jobbar redan nu med att skapa nästa fest.

Kulturnatten 2019 - 28 september

Kulturnatten är årets största samlade kulturhändelse i Norrköping. Från tidig dag till sen natt sluter allt mellan 35 – 50.000 människor upp för att utöva och uppleva kultur i alla dess former i centrala Norrköping och på vissa andra platser inom Norrköpings kommun. Exempelvis Mirum, där traditionen är stark som i city. De flesta arrangemang är gratis och premiär var det redan i september 1985. Programmet bjuder på mellan 300 – 400 programpunkter. Kultur- och fritidskontoret bidrar med arrangemang på Konstmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseum,

Norrköpings filmfestival

flimmer.nu

I samband med Norrköpings Filmfestival arrangerar filmföreningen Flimmer konserter kopplade till temat, ofta i samarbete med Arbis bar och salonger. 2017 arrangeras filmfestivalen 22-28 november, under de Globala veckorna och då kommer mer musik att stå på schemat.

Black Christmass

skrikhult.se

Black Christmass är en två-dagars metalfestival i Flygeln, Norrköping som fokuserar på de största av de hårdaste banden i världen. Som namnet avslöjar är det en helg precis före jul som gäller med death/black/thrash-spelningar, utställningar, happenings och marknad vid den närliggande Värmekyrkan. Olof Wikström och Skrikhult Production står bakom evenemanget, som ofta frontas av Norrköpingsbandet Marduk.

Norrköpings symfoniorkester

norrkopingssymfoniorkester.se

Abonnemangsserier, samarbeten, fristående konserter och spelningar i Vasaparken avlöser internationella stjärnsolister och inspelningar för film, spel och tv i De Geerhallen. I bland åker Norrköpings symfoniorkester på turné också, eller så dyker de upp i andra sammanhang – bland annat invigde de nationalarenan Friends för några år sedan och har legat etta på Svensktoppen 2017. De har funnits i staden i någon form sedan 1912.

Övriga evenemang – och de är många – kan ni läsa mer hos Upplev Norrköping (länkad text), som håller er uppdaterade om konserter, körer, allsång, dansband, show och annat ni vill se och höra – eller göra.