Om Kulturnatten -
26 september

Kulturnatten i Norrköping äger rum sista lördagen i september varje år, 26 september 2020. Från tidig dag till sen natt sluter allt mellan 35–50.000 människor upp för att utöva och uppleva kultur i alla dess former.

Programmet bjuder på mellan 300–400 programpunkter för alla där de flesta arrangemang är gratis. I programmet hittar du allt från musikframträdanden, dansuppvisningar, teaterföreställningar till yoga, film, pyssel, utställningar och guidade turer.

Kulturnatten arrangeras helt och hållet av Norrköpingsborna. Ett hundratal föreningar, kulturaktörer och privatpersoner bidrar med sitt enorma engagemang till det omfattande utbudet och den stora mångfalden. Kultur- och fritidskontoret på Norrköpings kommun bidrar med arrangemang på Konstmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseum, Kulturskolan och Cnema, samt har en samordnande funktion.

Arrangerades för första gången 3 oktober 1986

”Hela staden kommer sjuda av liv och rörelse!” stod det i första upplagan av kulturnattens programblad. Konstutställningar, dans, bokbord, film, poesi, stadsvandring, skrivstuga, pub, café och konserter är utdrag från programbladet med sammantaget 59 stycken programpunkter på 26 platser i staden. Och det blev en succé!

Ett halvår innan formulerades en fråga ihop med en kopia på en tidningsartikel från Lunds första kulturnatt året innan: ”Kan vi göra något sånt här?”. Arbetet planerades och utfördes inom avdelningen "Allmän kultur" med Karl Magnus Peurell och Barbro Mellqvist i spetsen. Utan avsatt budget påbörjades projektet med en entusiastisk vision om en kulturnatt redan till hösten samma år. Information om idén spreds till alla tänkbara aktörer och kulturnattsprogrammet smattrades in på maskin och textades delvis för hand, för att sedan kopieras upp på kontoret. Med cykel sattes hemmagjorda ”affischer” upp.

Men det var även här, redan vid Norrköpings allra första kulturnatt, som idén om att en Norrköpingsbaserad konstnär skulle skapa den årliga kulturnattsaffischen, en tradition som är här för att stanna.

Vad gör Norrköpings kommun, Kultur- och fritidskontoret?

  • Tillstånd - Vi söker polistillstånd för de offentliga platserna i centrala Norrköping, där arrangörer kan tänkas vilja lägga program.
  • Samordning - Vi samlar in arrangörers önskemål om att ha program på offentlig plats och kan föreslå samarbeten mellan aktörer för arrangemang.
  • Marknadsföring - Vi samlar och redigerar programtexter för samtliga aktiviteter under Kulturnatten och ansvarar för att ge ut ett programblad. Vi ansvarar också för Kulturnattens hemsida, producerar affischer, annonser och pressmeddelanden.
  • Arrangör - Vi bidrar med arrangemang på Konstmuseet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseum, Kulturskolan och Cnema.