Student i Norrköping

Ut ur bubblan – in i stan

Det finns mycket att upptäcka och hitta på när du vill ta dig utanför studentbubblan i Norrköping - både utanför och innanför promenaderna. Norrköping växer och utvecklas ständigt och har frekventa uppträdanden med konserter och stand up samt ett brett utbud av restauranger och uteställen.

 

Underhållning

Är du sugen på film finns Cnemalänk till annan webbplats bara ett stenkast från Campus och här visas filmer som inte annars visas på bio, till ett rabatterat pris för studenter. Och visste du att det finns studentrabatt på stans biograf under veckorna? På Upplev Norrköpinglänk till annan webbplats hittar du tips på ställen att äta på och massor med andra förslag på vad du kan göra i staden.

 

Träning

Det finns en uppsjö etablerade gym inne i stan och för träning utanför gymmet finns tennisplaner och poolområde bort mot Himmelstalundsfältet. Vill du träningssimma eller gå på relaxen så ligger stans badhus inom promenadavstånd från Söder Tull. För dig som vill testa något nytt finns exempelvis en klätterhall och ett squashcenter i närheten av resecentrum.


Shopping

Norrköping har förutom Norrköping City även två större shoppingområden utanför promenaderna - Mirum Gallerialänk till annan webbplats och Ingelsta Shoppinglänk till annan webbplats. Till Mirum Gallerias 60 butiker under ett tak tar du dig lättast till fots eller med spårvagn 2länk till annan webbplats. Till Ingelsta tar buss linje 117 eller 115 dig dit.

 

Transporter

Det finns många sätt att ta sig runt i Norrköping. Spårvagn, buss, eller varför inte gå eller cykla?

 

Våga ta spånkan

Spårvagnen är ett smidigt sätt att ta sig runt. Det finns bara två linjer och de går relativt ofta och sent på kvällarna. Det är kort mellan hållplatserna så du behöver inte hamna allt för långt bort om du missat att hoppa av. Här finns en kartalänk till annan webbplats där du kan se hur både 2:an och 3:an går. Se spårvagnarna som en tunnelbana, eller en Hop-On-Hop-Off buss. De är till för att göra livet enkelt och flexibelt. Läs mer under Östgötatrafiken.

 

Campusbussen

Campusbussen är den linje som tar alla studenter, men även de utanför studentbubblan, mellan Norrköping och Linköping. Blippa ditt Liu-ID i kortläsaren så åker du utan att betala en krona. Här får du ca 45 minuter gratis tid till att läsa kurslitteratur, plugga inför tentan eller varför inte ta en tupplur om dagen varit lång? Bussarna går ca en gång i timmen måndag till fredag.

 

Hitta tidtabellen, trafikinformation och annat om Campusbussen, linje 73länk till annan webbplats, hos Östgötatrafiken.

 

Tips! Campusbussens slutstation är universitetssjukhuset i Linköping, US. Därifrån kan du gå genom trädgårdsföreningen, då hamnar du mitt inne i stan och kan testa på shoppingen och uteserveringarna där. Men glöm inte att campusbussen slutar gå runt 19 på vardagarna så efter det och på helgerna är det Östgötapendelnlänk till annan webbplats som gäller.

 

Östgötatrafiken

Det finns även lokalbussar och tåg som tar dig runt om i Norrköping men även långt utanför stan. Hos Östgötatrafikenlänk till annan webbplats kan du söka efter hållplatser, titta i tidtabeller eller leta dig fram via deras karta för att hitta dit du ska.

Reser du mycket kan ett månadskort vara bra. Då behöver du inte fundera utan kan hoppa på och av hur mycket du vill. Glöm inte att blippa kortet när du går på, annars blir kontrollanterna irriterade. Reser du bara ibland är reskassa perfekt. Du laddar på ett kort med minst 100 kr och väljer biljett i kortläsaren när du går på.

Hos Östgötatrafikenlänk till annan webbplats finns all information du behöver. Glöm inte att ladda ner deras applänk till annan webbplats för att lätt kunna söka resor och köpa biljetter när du är på språng.

 

Upptäcka till fots

Norrköping är en precis lagom stor stad att man kan gå till nästan allt. Det finns mycket att se och upptäcka. Precis vid campus Norrköping böjar Åbackarnalänk till annan webbplats, eller som det i folkmun kallas ”att gå runt strömmen”. Följ bara vattnet bort mot Folkparkenlänk till annan webbplats, Brostugans Örtagårdlänk till annan webbplats och Himmelstalund där stråket vänder tillbaka via Rhododendrondalenlänk till annan webbplats och Färgargårdenlänk till annan webbplats.

 

Ett annat fint stråk är Vrinneviskogen. Där finns flera motionsspårlänk till annan webbplats, ett utegym och minigolf. Perfekt för dig som vill träna eller ta en promenad i frisk luft och rensa tankarna från tentor och annat plugg.

 

Inre hamnenlänk till annan webbplats i Norrköping kommer bli en helt ny stadsdel, där bostäder, parker och promenadstråk byggs. Men i dagsläget är området precis vad det låter som, en gammal hederlig hamn. Här finns ett stort område där väggarna är fyllda med graffitti, vilket är väl värt att ta en fototur till.

Så knyt dina skönaste sneakers och börja gå. I Norrköpings finns mycket att upptäcka till fots.

 

Sociala medier

För att hålla koll på vad som händer runt omkring dig och kanske få en och annan inblick i hur man kan leva som Norrköpingsbo eller student kan ett tips vara att hålla koll på något av dessa sociala medier!

 

  • iNorrköpinglänk till annan webbplats: Här får vi följa Norrköpingsbor genom deras vardag få lite tips om smultronställen
  • Liu-studentlänk till annan webbplats: Här instagrammar studenter på Linköpings Universitet och varje vecka får vi följa en ny person eller förening och se vad de hittar på.
  • Kårernas instagram: Kårerna Stufflänk till annan webbplats, Linteklänk till annan webbplats och Consensuslänk till annan webbplats har alla mycket för sig och det kan vara bra att få lite inblick i vad som händer för dem, och bakom kulisserna.
  • Linköpings Universitet har studentbloggarelänk till annan webbplats från olika program, ett mycket bra sätt att få inblick i hur det är att vara student!
  • Norrköpings kommuns facebooklänk till annan webbplats: För att ha koll på vad som händer i staden så är det bra att gilla Norrköpings Kommuns facebooksida!

 

Studentrabatter

Som student är ekonomin inte alltid blomstrande. Kom därför ihåg att utnyttja att du är student, för det finns fler rabatter än vad du tror.

 

Studentkortetlänk till annan webbplats finns som app som du visar upp i mobilen. Även Mecenatlänk till annan webbplats finns som app men det är även direkt kopplat till ditt Liu-ID så det räcker att visa det.

 

Så oavsett om du ska fika, äta mat, åka tåg, köpa gymkort eller gå på bio – visa att du är student. Det lönar sig!