3 maj 2018

Hon cyklar 230 (!) mil för folkhälsan

Alicia Petersdotter på cykeln med resväskan i handen.

Alicia Petersdotter påbörjar under fredagsmorgonen sin cykelresa genom Sverige. Foto: Alexander Palombo/Norrköpings kommun

23-åriga Alicia Petersdotter från Norrköping ska med start på fredag morgon cykla från Trelleborg i söder till Kiruna i norr - på tolv dagar. Genom sin resa vill hon inspirera andra till ett hälsosammare liv.
– Det är lika nervöst som jättekul, säger hon om sitt projekt ”Cykla med mig”.

Efter intensivt planeringsarbete sedan julafton då idén ploppade upp i huvudet, ska nu Alicia snart ge sig ut på den första etappen av sin cykelresa genom Sverige. Där ges det möjlighet att cykla med henne.

 

Planerna ändrades

I samarbete med Icaklassikern kommer det vid olika stopp även vara möjligt att cykla i ”fart efter kamrat”, så projektet vänder sig till alla. Att det skulle vara kopplat till hälsa fanns med i tanken hela tiden. Till en början tänkte Alicia vara gruppinstruktör och hålla i träningspass i hemstaden Norrköping. Men planerna ändrades kan man säga.


– Jag kände att jag ville få med folk på resan och göra en förändring. Jag har själv gjort en helomvändning i mitt liv från att gå från ett ganska så ohälsosamt liv till att vara mer hälsosam. Jag sa till och med upp mig på mitt gamla jobb i vintras för att satsa på mitt egna företag som kostrådgivare och hälsocoach, förklarar Alicia Petersdotter.

 

Porträtt på Alicia Petersdotter

Alicia Petersdotter. Foto: Alexander Palombo/Norrköpings kommun

 

Hur mycket betyder det då för dig att göra den här resan?

– Det betyder jättemycket så klart, och det är lika nervöst som jättekul. Speciellt när man får sådan positiv och fin respons från andra som skriver till mig. Det inspirerar och peppar mig till att göra det här.

 

Dag 9 - tuffast på resan

Den första etappen som Alicia ska cykla är från Trelleborg till Varberg på cirka 25 mil. Därefter kommer hon att passera Göteborg och Jönköping bland annat, innan hon landar för en kort fikapaus i Norrköping tisdagen den 8 maj. Resans längsta rutt ligger på dryga 26,5 mil, och cyklas mellan Örnsköldsvik och Skellefteå dag 9. Även om den distansen verkar tuff, tror Alicia att det kommer vara tuffare under den första halvan av resans gång.


– Jag tror när jag cyklat 60-70 mil, kommer jag vara helt slut både i huvudet och i kroppen. Sen tror jag att det kommer någon sorts vändning efter 120 mil kanske. Då kommer jag känna liksom: Yes! Nu är jag snart framme.

 

Hur har planeringen gått inför resan då?

– Det har gått bra, men det är svårt på ett sätt. Jag har fått en hel del hjälp av Icaklassikern, men sen ska ju jag tänka på vad jag ska ha med mig och inte glömma någonting om jag skulle få punktering eller om något annat börjar krångla, säger Alicia Petersdotter.

Vill du följa Alicias resa på cykel genom Sverige kan du göra det via hennes facebooksida Alicia Petersdotter – cykling hälsa och motivation, eller via hennes blogg.


Alicia Petersdotter

Redo. Alicia Petersdotter är väl förberedd inför resan. Foto: Alexander Palombo/Norrköpings kommun

 

Alicias tips till dig som vill börja cykla

  • Anslut dig till en klubb - du får både motivation och tips längs vägen. Bara för man är med i en klubb betyder inte det att man måste tävla.
  • Mät tiden, inte distansen - det är olika om du cyklar på landsväg eller i mountainbikespåret. Börja exempelvis med att cykla en timme och trappa sedan uppåt.
  • Köp en cykel som känns skön - du ska sitta på den flera timmar, så en oskön cykel är inte att rekommendera. Lycka till!